Societat 25/01/2022

El darrer cens de milana a Mallorca confirma la tendència a l'alça de la seva població

Medi Ambient n'ha alliberat un exemplar aquest dimarts a Bunyola

ARA Balears
2 min
El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, durant l'alliberament de la milana.

PalmaEl conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; el director general d'Endesa a les Illes Balears, Martí Ribas, i el coordinador de l'Àrea de Conservació del GOB, Toni Muñoz, han participat en l'alliberament d'un exemplar de milana a l'àrea recreativa de Caubet, a Bunyola. Amb tot, el cap del Servei de Protecció d'Espècies, Ivan Ramos, ha explicat els resultats del darrer cens complet de l'espècie a Mallorca, elaborat entre el 2019 i el 2021, que confirmen que la recuperació de la milana a l'illa manté la progressió dels últims anys.

"Les aus rapinyaires són un indicador de l'estat de salut de la biodiversitat d'un territori i cal destacar que la recuperació de la milana a Mallorca ha estat espectacular els darrers anys", ha subratllat Mir, qui ha destacat, en aquest sentit, "la tasca ingent del Servei de Protecció d'Espècies de la Conselleria, els agents de Medi Ambient i les entitats col·laboradores".

El cens, elaborat per l'Associació TAIB amb la col·laboració de Medi Ambient, determina que la població de milana a Mallorca ocupa entre 169 i 184 nius/territoris. Aquestes dades suposen que l'espècie protegida ha incrementat la seva presència sobre el territori, ja que l'últim cens, elaborat el 2018, estimava un mínim de 135 parelles reproductores.

Així, d'un total de 416 visites de camp per al seguiment de la població reproductora de milana, es monitoraren un total de 271 nius/territoris diferents. D'aquests, un total de 184 varen ser registrats com ocupats durant almenys un dels tres anys. Segons Ramos, "aquestes xifres il·lustren un augment clar i continu de la població de l'espècie a Mallorca des que es va iniciar el seguiment de la població reproductora el 2013".

En comparació amb poblacions d'altres llocs d'Europa, la situació a Mallorca és bastant notable, amb una densitat de població de 0.08 parelles per km²; superior a la de la Península, que és de 0,005 parelles per km².

El Govern ha recordat que el seguiment de la població reproductora de milana a Mallorca es duu a terme des del 2013 pels agents de Medi ambient sota la coordinació del Servei de Protecció d'Espècies.

stats