Judicialització

Dani Gallardo desobeeix l'ordre judicial i es nega a ingressar a la presó

El jove gadità condemnat a quatre anys de presó serà posat en ordre de cerca i captura en els pròxims dies

2 min
Una manifestant amb un cartell reclamant la llibertat de Gallardo

BarcelonaA l'espera d'Adrián Sas, que en menys de dues setmanes sabrà si ha d'entrar o no a la presó, Dani Gallardo ja ho hauria d'haver fet aquest dijous. Però el jove gadità de 25 anys, detingut durant les protestes per la sentència del Procés a Madrid, no s'ha lliurat voluntàriament, segons ha confirmat a l'ARA el Col·lectiu de Defensa de les Represaliades. L’Audiència Provincial de Madrid li va notificar la setmana passada que a partir d'aquest dilluns tenia tres dies per ingressar voluntàriament a la presó, però Gallardo no ho ha fet ni té la intenció de fer-ho. “Cap persona del nostre col·lectiu es lliurarà voluntàriament”, deixa clar Carol Aguilar, membre d'aquest col·lectiu. Fonts judicials han confirmat a aquest diari que encara no s'ha activat l'ordre de cerca i captura i que es tramitarà els pròxims dies. "No ens ho han notificat, suposo que dilluns", confirma Aguilar.

Gallardo, el primer activista del Procés condemnat en ferm, havia exhaurit tots els recursos possibles. La defensa va provar l'últim cartutx demanant, sense èxit, la suspensió de la presó després que es desconvoquessin judicis contra altres manifestants per l'aprovació de la llei d'amnistia, que el deixaria en llibertat. De fet, des del 24 de juliol passat, Gallardo ja tenia deu dies per ingressar a la presó voluntàriament, però el termini que va marcar el Tribunal Suprem va quedar aturat temporalment pel recurs que va presentar al TC en què també demanava que se suspengués la condemna. "Hem exhaurit totes les vies legals", lamenta Aguilar.

Aquest militant anarquista, que fa dos anys que es va traslladar a viure a Catalunya i se l'ha vist en alguns talls de Meridiana Resisteix, va ser condemnat l'1 de juny a quatre anys de presó acusat de desordres públics, resistència a l'autoritat i lesions per pegar amb un pal un policia en una manifestació a Madrid contra la sentència del judici de l'1-O, tot i que l'Audiència de Madrid l'havia condemnat inicialment a quatre anys i mig. Arran de la seva detenció el 16 d'octubre de 2019, va passar un any i un mes empresonat, fins que va quedar en llibertat provisional un cop celebrat el judici, el novembre del 2020, i es convertia en l'activista del Procés que més temps ha estat reclòs en presó preventiva. Aquest dissabte el grup de suport a Dani Gallardo ha convocat una concentració davant del TSJC que compta amb el suport d'Òmnium i l'ANC per reclamar-ne l'absolució.

stats