Societat 19/04/2018

El jutge Manuel Penalva denuncia Cursach per haver-li dit que és "subnormal"

El magistrat d'Instrucció número 12 de Palma, Manuel Penalva, era l'encarregat de la investigació, però va ser recusat i apartat del cas el mes passat

Jaume Ribas
4 min
Cursach compareix en els jutjas per fer entrega del passaport.

PalmaL'empresari Bartolomé Cursach va sortir aquest dimecres vespre de la presó de Palma després de pagar el milió d'euros de fiança requerit. L'Audiència va acceptar, en part, el recurs d'apel·lació que presentaren els advocats de Cursach per demanar-ne l'alliberament tot i que s'han arribat a fer mig centenar de denúncies per amenaces i agressions contra testimonis que han col·laborat amb la investigació del cas de la Policia Local, algunes de les quals s'han arxivat.

Cursach també ha estat obligat a entregar el seu passaport. Segons que ha denunciat el jutge Penalva, l'empresari el va insultar i li va dir que era "subnormal". El grup Cursach, però, ha emès un comunicat que nega els fets i ha destacat que l'empresari només ha estat als jutjats "quatre minuts" que han transcorregut amb "absoluta normalitat".

El magistrat d'Instrucció número 12 de Palma, Manuel Penalva, era l'encarregat de la investigació, però va ser recusat i apartat del cas el mes passat. Tanmateix, el jutge ha participat en una entrevista en el programa 'Hoy por hoy' de la Cadena Ser i ha denunciat la desprotecció tant dels testimonis com dels investigadors implicats en el cas. "El nostre sistema no protegeix suficientment els testimonis protegits, crec que no els protegeix en absolut", ha dit.

Avui mateix, quan ha anat als jutjats a lliurar el passaport, Cursach ha respost les declaracions del jutge i ha dit tres vegades, en veu alta i davant el seu misser i una funcionària, que Penalva "és un subnormal". Una altra funcionària, que era un poc més lluny, també ho ha sentit. Segons l'agència Efe, quan les dues testimonis ho han explicat a Penalva aquest l'ha denunciat per danys i perjudicis.

Amenaces i obstrucció a la justícia

Arran del judici contra Cursach, un dels empresaris més importants de l'oci nocturn a Mallorca, no només s'han arribat a registrar una cinquantena de denúncies per agressions i amenaces, sinó que també s'han dictat dues condemnes per obstrucció a la justícia. El nebot de Cursach, Pedro Rosselló, va ser condemnat a 15 mesos de presó per amenaçar la testimoni protegida número 31, mentre que un altre home va ser condemnat a dos anys i mig de presó per amenaçar el testimoni protegit número 29.

Precisament, aquest testimoni ha denunciat fins a tres agressions que ha sofert, suposadament, per col·laborar amb la justícia. Va denunciar que el 30 de juny del 2017 va patir una d'aquestes agressions quan dues persones el varen esperar a la cotxeria de casa seva, l'agafaren per l'esquena i li pegaren coces mentre l'amenaçaven de matar-lo i l'insultaven. A més, els investigadors havien rebut fotos de les seves parelles i fills per amenaçar-los i fins i tot havien aparegut animals de companyia morts.

A més d'aquests dos casos, durant el judici se n'han acumulat desenes més que, alhora, formen part d'algunes de les principals acusacions contra Tolo Cursach i els seus col·laboradors per delictes com d'amenaces o d'obstrucció a la justícia.

Les pressions contra els responsables de cas Cursach no s'han manifestat només per amenaces i agressions a persones implicades. Un dels advocats del magnat, Vicente 'Coco' Campaner, va convocar manifestacions amb amics i extreballadors de les persones acusades per pressionar el jutge Penalva i demanar la "inhabilitació" i la "detenció" d'ell i el fiscal anticorrupció Miguel Ángel Subirán.

Investiguen l'advocat Vicente 'Coco' Campaner per un delicte d'obstrucció a la justícia

Ni policia ni pistola

La desprotecció dels testimonis i els investigadors ha estat una constant en tot el cas Cursach, com avui mateix ha tornat a denunciar Penalva. El jutge va demanar protecció policial per a diversos testimonis clau en més d'una ocasió, però els efectius per protegir-los no han arribat mai.

A més dels testimonis, tant el jutge Penalva com el fiscal del cas, Miguel Ángel Subirán, també varen denunciar amenaces. El 2015, amb la investigació en marxa, la Delegació del govern central denegà la renovació del permís d'armes a Penalva, tot i que el tenia des de feia 25 anys. Segons els dos investigadors, això obeïa a una estratègia de pressió, però la Delegació ho va negar i va al·legar que el permís del jutge havia caducat i que calia resoldre qüestions tècniques.

Llibertat per a Cursach

Fins dimecres vespre, Tolo Cursach es trobava en presó provisional acusat d'una quinzena de delictes, que n'incloïen un d'homicidi per, presumptament, haver mort dos extreballadors del Grup Cursach Oci que dirigia.

Tot i que ja li ho haguessin negat anteriorment, ahir el jutjat va concedir la llibertat provisional sota fiança a l'empresari. Cursach va reunir en poques el milió d'euros que li demanaven i va sortir de la presó després d'haver estat 13 mesos entre reixes. Tot i que ara és lliure, té prohibit sortir de l'illa, se li ha retirat el passaport avui mateix i haurà de comunicar on viu i comparèixer periòdicament als jutjats.

Sobre la posada en llibertat d'aquest dimecres de l'empresari, el jutge recusat del cas, Manuel Penalva ha afirmat que "el risc de fugida és interpretable, l'Audiència ha considerat que està suficientment mitigat i cal respectar-ho".

stats