Societat 27/05/2022

El curs que ve hi haurà 25 cicles més d'FP a les Balears

Entre aquests hi haurà el grau bàsic d’Activitats domèstiques i neteja d’edificis, i el grau superior d’Estilisme i direcció de perruqueria, que fins ara no es podien fer a les Illes

ARA Balears
3 min
Més de 1.200 joves han passat per aquest centre de formació professional.

PalmaEl dia 1 de juny s’iniciarà el procés d’admissió per a l’oferta presencial i intensiva de Formació Professional a les Illes i aquesta vegada l'oferta que hi haurà serà més àmplia, ja que per al curs 2022-2023 hi haurà 25 cicles més que el curs anterior. Així ho han explicat aquest divendres el conseller d’Educació i Formació Professional, Martí March, i el director general de Formació Professional i Ensenyaments Artístics Superiors, Antoni Baos, en una roda de premsa.

D’aquests cicles nous, cinc són de grau bàsic, vuit són de grau mitjà i 12 de grau superior. A més, entre ells hi haurà, per primera vegada, el cicle formatiu de grau bàsic d’Activitats domèstiques i neteja d’edificis (Marratxí) i el cicle formatiu de grau superior d’Estilisme i direcció de perruqueria (Maó). Respecte de l'oferta per illes també hi ha novetats, ja que a Menorca i Eivissa s'impartiran dos cicles més: el de grau mitjà d’Obres d’interior, decoració i rehabilitació i el grau mitjà de Cuina i gastronomia.

Més enllà dels nous cursos d'FP, l'any que ve hi haurà dos cursos d'especialització que s'impartiran a Mallorca: el de Desenvolupament de videojocs i realitat virtual, a l’IES Manacor i al CIFP Pau Casesnoves (Inca), i el de Manteniment de vehicles híbrids i elèctrics, al CIFP Juníper Serra (Palma). Aquests s'afegeixen als que ja es varen implantar per a aquest curs.

Nova oferta de cicles formatius
  • Mallorca - CFGB d’Agrojardineria i composicions florals (IES Baltasar Porcel) - CFGB d’Accés i conservació d’instal·lacions esportives (CC Toth Educatiu) - CFGB d’Electricitat i electrònica (IES Arxiduc Lluís Salvador) - CFGB d’Activitats domèstiques i neteja d’edificis (IES Porto Cristo) - CFGB d’Activitats domèstiques i neteja d’edificis (CIFP Son Llebre) - CFGM de Cuina i gastronomia (CIFP Juníper Serra) - CFGM de Serveis en restauració (IES Puig de sa Font) - CFGM de Farmàcia i parafarmàcia (IES Porto Cristo) CFGM de Farmàcia i parafarmàcia (CEPA Mancomunitat des Pla) - CFGS d’Assistència a la direcció (IES Manacor) - CFGS d’Assistència a la direcció (CIFP Pau Casesnoves) - CFGS d’Administració i finances (CIFP Juníper Serra) - CFGS d’Administració i finances (CC CIDE) - CFGS de Gestió de vendes i espais comercials (IES Manacor) - CFGS de Comerç internacional (IES Berenguer d’Anoia) - CFGS de Desenvolupament d’aplicacions multiplataforma (IES Llucmajor) - CFGS de Desenvolupament d’aplicacions multiplataforma (IES Son Ferrer) - CFGS de Laboratori clínic i biomèdic (CC La Salle) - CFGS de Pròtesis dentals (CC Adema) - CFGS d’Integració social (IES Santa Margalida)
  • Eivissa - CFGM d’Obres d’interior, decoració i rehabilitació (IES Isidor Macabich) - CFGM de Cuina i gastronomia (IES Isidor Macabich)
  • Menorca - CFGM d’Obres d’interior, decoració i rehabilitació (IES Pasqual Calbó i Caldés) - CFGM de Cuina i gastronomia (IES Maria Àngels Cardona) - CFGS d’Estilisme i direcció de perruqueria (IES Cap de Llevant)

Augment de l'alumnat

Des d'Educació han explicat que durant aquest darrer curs han cursat un grau de Formació Professional un total de 19.801 alumnes entre totes les modalitats. Per nivells, hi ha matriculats 2.038 alumnes a FP bàsica, 10.068 a cicles formatius de grau mitjà i 7.695 a cicles formatius de grau superior. Tot i que aquestes xifres ja superen les de l'any anterior, amb l'increment de l'oferta per al curs que ve preveuen un creixement destacat del nombre d’alumnes.

Precisament, el conseller Martí March ha destacat que l’FP "és un element clau per a la transformació econòmica" i ha remarcat que està fent un bot important, reforçada per la nova Llei d’FP i la inversió procedent dels fons europeus. A més, ha posat en valor l’increment dels alumnes, ja que "demostra la percepció de la necessitat de disposar de persones qualificades i el paper essencial de l’FP per fer baixar l’abandonament escolar prematur".

El director general d’FP, per part seva, ha explicat que s’ha dissenyat l’oferta atenent la demanda de les famílies, però sense saturar el mercat. “S’han fet reunions amb els centres que incorporen la modalitat intensiva (antiga dual), però també amb el sector productiu de les Illes, per explicar-los com poden incorporar-se a aquesta modalitat d’FP, que s’acosta al sistema alemany, i facilitar la implicació del sector productiu en la formació de l’alumnat i dels seus futurs treballadors”.

Procés d'admissió

El procediment d’admissió per a l’oferta presencial serà únic i es desenvoluparà en dues fases diferenciades i no excloents: una primera fase el mes de juny (de l'1 al 30) i una segona el mes de setembre (de l'1 al 7). Pel que fa al procediment d’admissió per a l’oferta intensiva –abans dual–, serà de l’1 al 30 de juny de 2022 i de l’1 de setembre al 14 d’octubre de 2022 per a la presentació de sol·licituds d’admissió fora de termini.

Durant el mes de setembre s’obrirà la segona fase del procés d’admissió i es podrà optar a places vacants d’FP, a places d’FP a distància i modular i als certificats de professionalitat. També durant el darrer trimestre de l’any s’obrirà el procés per optar als cursos d’especialització.

stats