Tribunals
Societat 15/05/2023

El cuidador d'una residència acusat d'abusos a dues usuàries amb discapacitat nega els fets

"M'enviava fotos despullada, que jo esborrava, i em cridava sense aturar", s'ha defensat el processat

ARA Balears
3 min
L'acusat, a l'Audiència de Palma.

PalmaUn cuidador acusat d'abusos sexuals a dues usuàries d'una residència de persones amb discapacitat –del 72% i del 65%– ha negat haver fet fotos i vídeos de contingut sexual i haver abusat d'elles aquest dilluns durant el judici celebrat per aquests fets a la Secció Primera de l'Audiència de Palma. L'acusat, que només ha contestat a les preguntes de la seva defensa, ha afirmat que una de les víctimes estava "obsessionada" amb ell.

Segons el processat, era la víctima qui enviava les fotos i vídeos: "M'enviava fotos despullada, que jo esborrava, i em cridava sense aturar". Així, ha negat ser ell l'autor dels vídeos i fotos de contingut sexual. Sobre la segona víctima, a qui suposadament havia tocat els pits, ha afirmat que només la va despertar un vespre perquè prengués la medicació.

Amb tot, l'acusat ha explicat que en el registre diari del centre en què treballava va deixar en dues ocasions avís del trastorn de conducta de la primera víctima, les seves tendències "nomofòbiques" i de l'"obsessió" que tenia. No obstant això, ha afegit, només va tenir coneixement de la denúncia quan el van detenir, per la qual cosa ha lamentat que la direcció del centre no li fes constar que s'havia presentat la denúncia.

Per la seva banda, la directiva que va interposar la denúncia, ha explicat en la seva declaració com a testimoni que va conèixer els fets perquè les companyes "pensaven que podia estar passant alguna cosa delicada". Segons la testimoni, els missatges i les imatges feien entendre una "relació diferent de la d'un cuidador i la seva usuària", tot i que ha matisat que la informació que tenia era pel que li transmetien les companyes i que ella no va veure les suposades imatges, atès que la víctima "sempre les esborrava".

Comportaments "inadequats"

Altres testimonis, companys del processat, que van posar els fets en coneixement de la direcció, han explicat que van veure comportaments "inadequats", així com converses de WhatsApp constants de la víctima amb el processat. Els testimonis han explicat que les converses i les imatges s'esborraven immediatament, de manera que han afirmat que no van veure les imatges.

Segons l'escrit del fiscal, durant l'any 2018 l'home va estar treballant per una entitat com a cuidador a una residència on vivien vuit persones amb discapacitat. Així mateix, el document recull que els monitors es distribuïen en diferents torns de matí, horabaixa o vespre, de manera que a meitat horabaixa, els vespres i els caps de setmana quedava un sol monitor.

Una condemna de 20 anys de presó i indemnitzacions de 20.000 euros

L'escrit també relata que l'acusat, aprofitava les vegades que estava tot sol –i la patologia mental que patia la víctima– per fer-li tocaments en els pits i genitals i va fer que li fes tocaments a ell també. A més, el fiscal sosté, respecte de la segona perjudicada, que l'home contactava amb ella per WhatsApp i li demanava fotografies i vídeos nua o de contingut sexual, i que ell igualment li enviava contingut masturbant-se.

El ministeri públic considera els fets constitutius d'un delicte continuat d'abús sexual amb accés carnal, un altre d'elaboració de material pornogràfic utilitzant persones discapacitades, un d'exhibicionisme davant persones amb discapacitat i un delicte d'abús sexual. Per tot això demana penes que ascendeixen fins a 20 anys i tres mesos de presó, així com la mesura de llibertat vigilada per un temps de 10 anys, la inhabilitació per qualsevol professió que comporti contacte amb persones amb discapacitat durant sis anys i ordres d'allunyament durant 20 anys. A més, sol·licita que indemnitzi una de les víctimes amb 20.000 euros i l'altra amb 2.000.

stats