Societat 19/01/2023

Les cridades a l'IB-Dona per violència masclista augmentaren un 11% el 2022

L'Institut Balear de la Dona va rebre més de 5.258 telefonades i va acompanyar 542 dones al llarg de l'any

2 min
Igualtat s'ha reunit amb entitats que atenen dones víctimes de violència de gènere per abordar l'increment d'assassinats a l'Estat.

PalmaL'Institut Balears de la Dona va rebre 5.258 telefonades per violència de gènere al llarg del 2022, un 11% més que l'any anterior, segons ha detallat la consellera d'Igualtat, Mercedes Garrido. En declaracions a la premsa abans de reunir-se amb les entitats que atenen dones víctimes, ha valorat que aquestes xifres "ens han de fer actuar i reaccionar".

El nombre de dones que varen accedir al servei d'acompanyament també ha augmentat: l'any passat s'hi varen acollir 542 dones, un 29% més que el 2021. Aquest servei està format per psicòlogues i treballadores socials, i acompanyen dones que han patit violència de gènere als diferents serveis sanitaris, socials o judicials.

Garrido s'ha reunit amb les entitats davant l'increment d'assassinats per violència masclista a l'estat espanyol els darrers mesos. Tot i que a les Balears no se n'ha registrat cap, Igualtat vol valorar la situació a l'Arxipèlag i, "si és necessari, valorar si cal posar en marxa noves mesures", ha dit la consellera, que ha posat èmfasi en la necessitat de denunciar "no només per part de la dona, sinó també del seu entorn laboral, d'amistats, veïnals... Tots estam obligats a denunciar quan pensam que hi ha violència cap a una dona", ha insistit Garrido.

Així mateix, ha defensat que una de les causes de l'increment "és la negació de la violència de gènere per part de l'extrema dreta, abrigada per la dreta". També ha afirmat que "de vegades els sistemes de contenció dels agressors no funcionen" i per això el govern espanyol està treballant en protocols nous.

El semàfor, a més institucions

Des del 2021, l'IB-Dona té implementat un semàfor per valorar la situació de risc (molt alt, alt, mitjà o baix) quan reben una telefonada al servei 24 hores. En funció de la valoració que en fan les tècniques, en fan un acompanyament concret, hi hagi o no denúncia. Ara, volen que aquest semàfor també s'empri a les altres institucions que atenen dones víctimes. D'altra banda, Garrido ha avançat que està negociant amb l'Ibavi la cessió d'una dotzena d'habitatges més per a dones que pateixen o han patit violència de gènere, que se sumarien als 50 que ja han cedit.

stats