Violència masclista
Societat 13/01/2023

Més de 40 dones han estat assassinades per violència masclista en vint anys a les Balears

Les Illes són la sisena comunitat amb més denúncies per agressió sexual

ARA Balears
3 min
Violència masclista

PalmaUn total de 41 dones varen ser assassinades per violència masclista a les Balears des del primer de gener del 2003 fins al 30 de novembre del 2022, segons l'informe publicat aquest divendres per la Delegació del govern espanyol contra la Violència de Gènere.

Atès el document, fins a 14 menors d'edat han quedat orfes per aquesta xacra en els darrers 20 anys a les Balears i un menor ha estat assassinat al llarg d'aquest període (va ocórrer el 2021). A més, al novembre de 2022, l'Arxipèlag va atendre 111 trucades del telèfon gratuït d'atenció a les dones que sofreixen violència de gènere (016), 77 de les quals efectuades per usuàries, 25 per familiars i persones reunides, i nou per 'uns altres'. A escala estatal, les cridades realitzades ascendeixen a 7.831.

En comparació amb el mateix període del 2021, aquesta dada es redueix un 6,72%, ja que al novembre d'aquell any es varen atendre a les Illes fins a 119 cridades. D'altra banda, en relació amb el Servei Telefònic d'Atenció i Protecció per a Víctimes de Violència de Gènere (Atenpro), al novembre de l'any passat es varen comptabilitzar 11 altes i el mateix nombre de baixes, de manera que a les Balears hi havia 192 usuàries, les mateixes que al novembre del 2021. Sobre les denúncies per violència de gènere a les Illes, l'informe detalla a més que, fins al tercer trimestre del 2022, es varen interposar un total de 5.390, per la qual cosa les Balears són la comunitat que n'acumula el major nombre.

Dades estatals

A escala estatal, el nombre de casos de dones assassinades des del 2003 és de 1.171, de les quals 38 han estat assassinades al llarg del 2022. A més, el 68,42% de les víctimes mortals tenien entre 21 i 50 anys. Només al novembre de l'any passat varen ser assassinades tres dones a Espanya, xifra per sota del nombre mitjà (quatre) de dones víctimes mortals en els mesos de novembre. D'altra banda, la Delegació apunta que, entre gener del 2013 i novembre del 2022, varen morir per violència de gènere 48 menors, dos d'ells l'any passat, mentre que el nombre d'orfes se situa en 365 des que se'n tenen dades.

Les Balears és la sisena comunitat amb més denúncies per agressió sexual

Les Balears varen ser el 2021 la sisena comunitat autònoma en denúncies d'agressió sexual i la primera en taxa de criminalitat, segons el darrer Informe contra la llibertat i indemnitat sexual. Així ho ha explicat aquest divendres l'Inspector en cap del Grup de Recerca de la UFAM de la Policia Nacional, José David López, en declaracions als mitjans de comunicació, després de participar en les III Jornades Salut i Dona de Son Espases.

"Les Balears varen ser el 2021 la sisena comunitat autònoma en denúncies per agressió sexual, amb 635. I, quant a taxa de criminalitat, va ser la primera, amb 6,6 infraccions penals per cada 10.000 habitants, 2,2 punts per sobre de la immediatament següent, les Illes Canàries (amb 4,4 infraccions)". Per López, "es tracta de dades preocupants", si bé, segons ha dit, "no són el resultat que es produeixin més agressions, sinó que ara es denuncien més".

En aquest sentit, ha apuntat que ell mateix el 2022 va atendre entre mitjan maig i principis d'octubre "una denúncia diària", i ha puntualitzat que no es referia només a denúncies policials, sinó també comunicats d'altres mecanismes instaurats a la comunitat que alerten d'agressions o abusos sexuals (hospitals, IMAS, Fiscalia, jutjats, etcètera). Així mateix, López ha comentat, quant a les agressions sexuals en menors d'edat, que, "en aquests casos, la majoria de les víctimes són nins, mentre que els agressors són familiars seus".

stats