Societat 13/05/2021

Creen un mètode que prediu en menys de tres hores si un pacient patirà el covid-19 greu

Investigadors de la UIB i l'IDISBA han descobert que el virus altera els nivells de proteïnes dels malalts crítics dos dies abans de desenvolupar-ne els símptomes

2 min
La UCI de l'Hospital del Mar durant la segona onada de la pandèmia de coronavirus

PalmaUn equip d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (Idisba) ha desenvolupat una metodologia que prediu, en menys de tres hores, si un pacient desenvoluparà el covid-19 de forma greu o si l'evolució serà favorable. La recerca ha permès descobrir que el coronavirus altera els nivells de proteïnes de les persones infectades crítiques dos dies abans de desenvolupar-ne els símptomes.

Un aspecte clau és que aquesta modificació proteínica es pot observar almenys dos dies abans que es desenvolupin els símptomes, de manera que permet començar a aplicar abans els tractaments adequats. Es fa amb una anàlisi per "espectrometria de masses", una tècnica a través de la qual es poden detectar pràcticament totes les proteïnes que hi ha al sèrum del malalt.

La investigació s'ha fet a partir de mostres de sèrums de malalts en distints estats clínics ingressats a l'hospital de Son Espases: crítics (persones a l'UCI), greus (ingressats a planta que necessitaven oxigen), i moderats (ingressats a planta, però que no varen necessitar oxigen).

"Vàrem analitzar les mostres i vàrem veure que en els crítics els nivells de proteïnes estaven molt alterats, en el cas dels greus estaven alterats però de forma no tan exagerada, i en els moderats gairebé no hi havia canvis", explica el catedràtic de Microbiologia i director dels Serveis Cientificotècnics de la Universitat (SCT), Sebastià Albertí, que ha liderat l'equip d'investigadors de la UIB.

Albertí subratlla que aquesta eina pot ser útil en dos sentits. D'una banda, fa que es puguin començar els tractaments de forma més precoç i, malgrat que no n'hi ha cap d'específic per al coronavirus, "sí que n'hi ha que ajuden a millorar els pacients i com abans comencin, més efectius són". D'altra banda, "fa que els hospitals tinguin més marge per planificar els seus recursos, sobretot amb les unitats de cures intensives en possibles onades de covid-19", afegeix l'investigador.

Es pot emprar a la majoria d'hospitals

Els resultats de la recerca s'han recollit en un estudi publicat recentment a la revista científica Open Forum Infectious Diseases, editada per la Societat de Malalties Infeccioses d'Amèrica (IDSA, per les sigles en anglès). En el treball, els investigadors confirmen la validesa d'aquesta metodologia, que s'ha testat amb èxit en pacients atesos a l'Hospital Universitari Son Espases. A més, com que la tecnologia que s'empra és molt habitual en laboratoris de microbiologia –en què s'inclouen els dels principals hospitals públics de les Balears– seria fàcil d'utilitzar en qualsevol hospital, tant de l'Arxipèlag com de fora.

El projecte ha estat finançat per l'Idisba en el marc de la Convocatòria d'Expressions d'Interès per al Finançament de Projectes COVID-19. L'equip liderat per Albertí està format pel doctor i membre dels SCT, Antonio Domènech-Sánchez; el doctor Gabriel Martorell, cap de la secció d'Anàlisi i Tecnologies Químiques dels SCT; la doctora Rosa Gomila, tècnica del mateix grup i Miguel Albertí, de l'Escola Politècnica Superior de la UIB. Per part de l'Idisba, hi han participat els doctors Pablo A. Fraile i Antonio Oliver, del Servei de Microbiologia de Son Espases i la doctora Mercedes García Gasalla, del Servei de Medicina Interna el mateix centre hospitalari.

stats