Societat 25/03/2021

Investigadors de la UIB desenvolupen un sistema per detectar i eliminar el covid-19 en espais interiors

Aquesta metodologia permet desinfectar l'aire i determinar la concentració del virus a llocs tancats mitjançant una PCR digital

ARA Balears
2 min
Un dels investigadors que formen part del projecte per detectar el covid-19 en espais tancats.

PalmaUn equip d'investigadors de la UIB, l'IdISBa i la Universitat Politècnica de València (UPV) han desenvolupat un sistema que detecta i elimina el virus del covid-19 en espais interiors. Aquesta metodologia no només determina la presència del coronavirus, sinó també la seva concentració en un determinat espai i desinfecta l'aire.

Els experts han creat un sistema que permet quantificar els nivells ambientals de covid-19 en espais tancats mitjançant una PCR digital. Segons ha informat la Universitat, aquest mètode pren mostres de partícules d'1 a 5 micròmetres (cada micròmetre és una mil·lèsima part d'un mil·límetre) presents en l'aire, aïlla el seu ARN (una biomolècula que conté la informació genètica del virus) i el sotmet a la PCR digital per calcular la concentració del virus en espais interiors.

La UIB, que ha subratllat que el virus pot romandre en suspensió entre minuts i hores, ha recalcat que amb aquest sistema es pot estimar el risc de contagi en espais tancats i facilitar la gestió de les tasques de desinfecció. De moment, l'eficàcia d'aquest sistema només s'ha analitzat a les instal·lacions de Son Espases.

D'esquerra a dreta, els investigadors Joan Truyols, Josep Mercader, Carla Oliver, Joan Salvador, Ernest Sala i Núria Toledo.

De manera paral·lela a la metodologia duita a terme per membres de la UIB i l'IdISBa, l'investigador de la UPV Hermenegildo García Baldoví desenvolupa un sistema de desinfecció de l'aire en espais tancats. Aquest sistema és un dispensador d'aerosol que nebulitza composts desactivadors del virus i altres patògens, amb l'objectiu de reduir la concentració del covid-19 i el perill de contagi. Els investigadors han exposat que aquesta metodologia no suposa cap risc per a la salut ni per al medi ambient.

stats