Societat 05/10/2020

L'IdISBa ha dedicat 770.000 euros a estudiar el coronavirus des de l'inici de la pandèmia

Francina Armengol ha remarcat "el compromís, per part del Govern, de continuar amb el suport a la investigació"

Ara Balears
3 min
Francina Armengol amb investigadors de l'IdISBa.

PalmaL'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) ha centrat els seus esforços a estudiar el coronavirus per tal d'aconseguir nous avenços científics que permetin facilitar-ne la detecció, el control o qualsevol ajuda que permeti frenar l'expansió del virus a l'Arxipèlag. Segons ha informat el Govern balear, a través d'un comunicat, des de l'inici de la pandèmia l'IdISBa ha destinat un total de 770.000 euros a estudiar el coronavirus.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha visitat aquest dilluns les instal·lacions de l'IdISBa, ubicades a l'hospital Son Espases, per conèixer de prop l'activitat investigadora que lideren els experts de les Illes, especialment en l'àmbit del covid-19. Armengol ha destacat "el compromís, per part del Govern, de continuar amb el suport específic a la investigació i, de manera molt especial, la que està lligada a la salut". I ha afegit que "ara més que mai, amb la pandèmia, hem de continuar consolidant aquests treballs".

Armengol ha agraït la "magnífica feina" dels investigadors i ha assegurat que l'IdISBa "sempre està a l'altura de les circumstàncies", que ja és un institut "consolidat" i que mantindrà "el suport pressupostari i polític per tirar endavant més projectes".

La presidenta, que també ha estat acompanyada per la consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha recordat que el Govern va finançar l'IdISBa amb 300.000 euros per tal de fomentar la investigació i la innovació sanitària destinada a reforçar la lluita contra el coronavirus i fer front als reptes científics, tècnics i d'investigació.

El Govern ha subratllat que en un primer moment es varen finançar 12 projectes centrats en diversos àmbits, sobretot propostes destinades a millorar els tests de diagnòstic ràpid i de desenvolupament de productes de desinfecció per a persones o superfícies, entre d'altres.

A més, ha apuntat consellera la Salut, es varen transferir 100.000 euros més a l'IdISBa, la qual cosa va permetre finançar un total de tres projectes més. El Govern ha assenyalat també que dos projectes de l'Idisba relacionats amb el covid-19 han rebut finançament de l'Institut de Salut Carles III, per valor de 100.000 euros en total.

La presidenta del Govern ha visitat aquest dilluns les les instal·lacions de l'IdISBa.

Altres projectes

Al marge de la inversió específica per a projectes relacionats amb el coronavirus, l'Executiu ha destacat que enguany, per quart any consecutiu, l'Institut ha llançat, el mes de setembre, la convocatòria dels projectes intramurals Synergia i Primus, específics per als investigadors de l'IdISBa. El programa, amb un pressupost global de 160.000 euros, té com a objectiu l'execució de projectes d'investigació en salut de qualitat contrastada que es duguin a terme en el marc d'una cooperació entre dos grups d'investigació o més de l'Institut.

Per altra banda, el Govern ha apuntat que l'Institut ha mantingut l'esforç per captar i mantenir talent científic a les Illes i per segon any consecutiu s'ha obert la convocatòria Ramon Llull, un programa que permetrà que els professionals seleccionats puguin compaginar més bé la seva tasca assistencial amb la investigadora, per la qual cosa se'ls alliberarà parcialment de la seva activitat clínica assistencial perquè puguin dedicar aquest temps a activitats de recerca.

Aquest programa, segons ha explicat l'Executiu, s'adreça als sanitaris dels centres dependents del Servei de Salut de les Balears o de la Fundació Banc de Sang i Teixits. La convocatòria es presenta en tres modalitats amb un total de 72.000 euros.

stats