La covid posa fi al 80% dels àpats grupals a Menorca
L'incessant increment de positius provoca cancel·lacions de dinars i sopars d'empresa i es preveu una caiguda de reserves del 50% per Cap d'Any
MaóEl sector de la restauració torna a patir un important impacte econòmic just a les portes de la campanya de Nadal. L’augment de contagis per la covid-19 a Menorca ha provocat una allau de cancel·lacions de dinars i sopars d’empreses i deixa enlaire la celebració de la Nit de Cap d’Any.
Així ho han assegurat els responsables de les principals associacions restauradores de l’illa, que veuen amb més incertesa que mai una de les èpoques més productives de l’any. Tant és així que quantifiquen la caiguda de les reserves en un 80% pel que fa als àpats grupals de Nadal i d’un 50% per la Nit de Cap d’Any. El més preocupant és que el degoteig continu de cancel·lacions ha duit diversos empresaris a plantejar-se tancar l’establiment fins que la situació epidemiològica no millori.
El president de l’Associació de Cafeteries, Bars i Restaurants de PIME, Toni Sansaloni, ha detectat cautela entre la clientela en l’organització de dinars i sopars d’empresa: “Hi ha precaució per les dues bandes, és a dir: des del punt de vista de l’empresari davant el perill d’un brot que posi en risc l’activitat futura econòmica i el mateix treballador, que no se’n vol veure afectat”. Sansaloni reconeix que no s’havia trobat mai en un escenari com l’actual de constants cancel·lacions de taules.
Aquest ritme de supressions es nota més en els grans restaurants, segons Sansaloni: “Hi ha establiments que han comprat gènere pensant en un nombre elevat de comensals; ara han quedat sense clients i amb 400 filets als quals hauran de donar sortida”. Amb aquest panorama, el president de la patronal dependent de PIME dona per perduda la Nit de Cap d’Any: “Els locals grossos o fins i tot hotels on pots passar la nit en pateixen les conseqüències, perquè si en una taula de 10 o 12 persones en tens 3 o 4 que no disposen del passaport covid, ho deixen fer per a l’any que ve i renuncien a celebrar l’entrada de l’any nou”.
De tota manera, la inèrcia dels contagis a Menorca apunta que el nombre de persones amb el virus augmentarà les pròximes setmanes. Cal recordar que l’actualització de mesures s’efectuarà la que ve, motiu pel qual Sansaloni és pessimista: “Si continuam així, ens tancaran els vespres”, i critica la taula de diàleg: “Tot ho decideixen a Mallorca, no tenen en compte ni els menorquins ni els eivissencs, i de diàleg, res de res”.
El president de l’Associació de Restauració de la CAEB, José Bosch, adverteix de les importants pèrdues econòmiques que ha provocat la sisena onada de contagis: “S’ha passat de caps de setmana amb la totalitat d’aforament reservat a poques taules i comensals”. I afegeix: “Alguns empresaris es plantegen tancar, perquè estan desanimats i les càrregues econòmiques que arrosseguen són difícils de suportar”.
Bosch veu por entre els clients i no descarta que s’endureixin les mesures per part del Govern balear: “Si el panorama no canvia, hi haurà restriccions, i tal vegada tornem enrere i ens obliguin a tancar a una hora que faci inviable el servei”. Per altra banda, insisteix en les conseqüències econòmiques del daltabaix que preveuen en la facturació del desembre: “Històricament és un mes potent, i més si pensam que després arriba la pitjor època per a un restaurant i que no recuperam certa activitat fins al març”.
El sector de la restauració a l’illa està d’acord amb l’exigència del passaport covid, però continuen molestos per la manera com ho va publicar el Govern. Són conscients que aquesta eina és la darrera opció abans de passar a un escenari més restrictiu, tot i que admeten que alguns propietaris d’establiments no poden exercir les tasques de control: “No podem fer de policies ni assumir una responsabilitat que pertoca a l’administració. És normal que hi hagi empresaris que, veient el patiment diari, els pagaments a què han de fer front sense ingressos i les dures sancions a les quals s’exposen en el cas d’error, apostin per no jugar-se-la”.
Por de sortir
Els empresaris del sector de la restauració afronten amb resignació el mes de desembre. El gerent del grup Aqua (Sa Lliga, Aqua Marítim, Fusion i Es Born Bistró), Òscar Ferrer, considera que davant un fet com un augment de contagis no s’hi pot fer res: “Han caigut gairebé totes les reserves, però ho entenem com un fet lògic i normal, perquè en molts grups hi ha un cas positiu o un contacte estret”.
Ferrer entén que molts ciutadans tenen por de sortir perquè la incidència a l’illa actualment és elevada, una circumstància que provocarà una disminució de la facturació inesperada: “Som un dels sectors que més està acusant la pandèmia i el daltabaix a les reserves és un revés que cal afegir”. Aquests efectes econòmics també es traslladen a la Nit de Cap d’Any: “Nosaltres mantenim els sopars perquè tenim reserves, tot i que som conscients que, si no hi ha un canvi en la tendència de contagis, serà difícil arribar-hi a temps”.
Fins i tot, el gerent del grup Aqua assenyala que s’han plantejat incloure dins el preu del menú un test d’antígens: “Som els primers interessats a disposar d’un espai segur i que els mateixos clients estiguin tranquils”. Aquest test s’afegiria a l’exigència del passaport covid, una mesura que ha provocat determinades situacions tenses, admet Òscar Ferrer: “Hi ha qui ho accepta, però altres ens han arribat a dir que érem uns nazis, simplement per complir la normativa. Tenim l’obligació de fer-ho tot bé, ja que les sancions econòmiques són importantíssimes”.
Per tot, des de la restauració esperen més restriccions, però que aquestes permetin, com a mínim, treballar amb una relativa normalitat.