Societat 28/04/2020

Els pediatres alerten sobre un "quadre extremadament estrany" que afecta alguns menors

Diferents països investiguen si està relacionat amb el covid-19

A.l./ E.n.
2 min
Un nen mirant la ciutat des del terrat de casa.

Barcelona/PalmaEls pediatres espanyols fan una crida a la calma després de la difusió d'un comunicat intern que van enviar a tots els professionals i en què alertaven de l'aparició durant "les últimes dues setmanes" d'uns quants casos de menors amb un "inusual dolor abdominal" acompanyat de "símptomes gastrointestinals" que en poques hores pot "evolucionar" cap a un xoc. L'Associació Espanyola de Pediatria reclamava derivar urgentment aquests menors a centres hospitalaris, per si el quadre està relacionat amb el covid-19, però aquest dimarts ha fet un aclariment per rebaixar les preocupacions de les famílies.

En un comunicat l'associació assegura que es tracta d'un quadre clínic "molt infreqüent", amb molts pocs casos arreu d'Espanya, i que la gran "majoria" dels cops el covid-19 ha tingut una afectació "lleu" en els menors. "Els casos de xoc en nens que estan coincidint temporalment amb l'epidèmia de covid-19 són molt infreqüents; el quadre clínic es caracteritza per febre o vòmits, inicialment, o pot debutar només amb dolor abdominal, exantemes a la pell, ulls vermellosos i malestar general. No en sabem encara la causa, però pot estar desencadenat per infeccions bacterianes i té un tractament ben establert independentment del tipus d'agent infecciós que el causi", diu l'escrit.

L'avís dels pediatres espanyols coincideix amb les informacions que han aparegut al Regne Unit sobre una malaltia inflamatòria severa que ha afectat alguns menors i ha causat una desena de morts, i que podria estar relacionada amb el coronavirus. El ministre de Sanitat, Matt Hancock, va admetre la preocupació en relació amb aquest nou fenomen, tot i que no està confirmat encara que tingui una relació directa amb el covid-19. "És una nova malaltia que creiem que podria estar causada pel coronavirus, però no n'estem segurs al 100% perquè algunes persones no van donar positiu en el virus", va dir Hanckock.

Manca informació

Les comunitats mèdiques anglesa i italiana estan investigant la relació d'aquests casos amb la pandèmia actual, ja que se n'han trobat casos en aquests països i també a França i Bèlgica. Els nens pateixen inflamacions arterials i tenen febre molt alta, cosa que ha fet que es relacionés primer amb el síndrome de Kawasaki. Aquest dimarts el tema ha arribat a la compareixença diària del director d'Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que ha admès que no hi ha "prou informació" sobre la malaltia i cal esperar l'evolució dels estudis que s'estan fent.

"Amb la informació que tenim fins ara, sabem que a Espanya potser hem tingut un total de 10 casos de nens amb aquesta malaltia, i no tots ells afectats per covid-19", ha afirmat Javier Arranz, el portaveu de la Conselleria de Salut de les Balears, qui ha assegurat que els pediatres estan molt atents a diagnosticar aquest quadre.

Amb tot, ha cridat a la tranquil·litat i ha recordat que hi ha pocs casos de coronavirus en nens i joves i que la immensa majoria són casos lleus. Fins ara, a les Illes s'han detectat vuit casos de coronavirus en infants de 0 a 9 anys i 22 casos d'entre 10 i 19 anys, pràcticament tots amb simptomatologia lleu.

stats