Societat 11/06/2019

Costes ordena tancar i desmantellar el xibiu de Cala Torta

L'Administració competent declara extingida la concessió que utilitzava el quiosc i denega que es pugui tornar a prorrogar per més temps

K. O.
2 min
El quiosquet de Cala Torta.

PalmaLa Demarcació de Costes a les Illes Balears ha ordenat aquest dimarts tancar i desmantellar el xibiu de Cala Torta, al municipi d'Artà. Ara, s'aixecarà una acta perquè la llicència del quiosquet torni a mans de l'Estat, atès que ocupa el domini públic maritimoterrestre, i després s'acordarà amb l'Ajuntament els terminis i les condicions per al desmantellament de les instal·lacions. D'aquesta manera, l'actuació declara extingida la concessió que utilitzava el quiosc i denega que es pugui tornar a prorrogar per més temps, com demanaven fins ara els qui explotaven el xibiu.

A més a més, la resolució de Costes conclou que les persones sol·licitants no n'eren les titulars legítimes i que la pròrroga s'havia sol·licitat fora de termini establert. Des del Consistori artanenc, la regidora de Medi Ambient en funcions, Aina Comas Delgado, explica a l'ARA Balears que "estam satisfets que a la fi la situació s'hi hagi aclarit administrativament". A més, destaca que a partir d'ara es podrà minvar la pressió de cotxes en aquesta zona i fer una gestió integral de les cales verges, a través d'un projecte per a la conservació del sistema dunar. Així i tot, lamenta que no s'hagi pogut fer més prest per poder desmuntar el xibiu abans de la temporada estival, i haver pogut dur a terme el projecte que l'Ajuntament ja té redactat.

Cal recordar que la concessió del quiosc de Cala Torta provenia d'una primera autorització a partir d'una ordre ministerial el 1968. Aquesta llicència va ser transferida uns anys després, el 1972, a un altre titular, que va morir el 2015. La concessió va caducar el 29 de juliol de 2018 en aplicació del Reglament general de Costes, però la instal·lació va continuar en funcionament. En aquest sentit, les persones que ara havien presentat una petició de pròrroga ja havien sol·licitat el 2015 la transmissió de la concessió del titular que havia mort, aportant una escriptura de cessió de 2001. Així i tot, la transmissió va ser denegada el 30 d'abril de 2019 per part de la Demarcació de Costes a les Balears.

stats