Urbanisme
Societat 25/11/2022

Cort sembra arbres de zones càlides i que fan poca ombra a la barriada de l'Escorxador

Originaris d'Austràlia, els 'Brachychiton' estan adaptats al canvi climàtic, tenen poca fulla, però la floració és espectacular

2 min
Les garangoles són de grans dimensions, i estan separades de les voreres i les façanes de les cases.

PalmaL'Ajuntament de Palma ha fet sembrar 11 Brachychiton discolor, als carrers de Francesc Joan i Fiol i del Poeta Guillem Colom, a la barriada de l'Escorxador. Es tracta d'una espècie originària d'Austràlia, coneguda amb el nom popular d'arbre botella per la forma de la seva soca. Aquests arbres són originaris d'una zona càlida i, per tant, es considera que tenen capacitat per resistir la sequera en un entorn condicionat pel canvi climàtic. Com a contrapartida, especialistes consideren que són arbres que fan poca ombra, i això fa que no s'assoleixi l'objectiu de crear una gran cobertura vegetal en un espai determinat.

"Els Brachychiton són arbres d'estructura piramidal, que fan poca ombra, però que tenen una floració espectacular", explica Marcos Castilla, membre de l'Associació Balear de l'Arbre. "L'Ajuntament de Palma es regeix per criteris tècnics a l'hora de triar les espècies d'arbres. Antigament predominaven els lladoners i els plataners, però de fa poc ençà se cerca que hi hagi diversitat d'espècies, i probablement aquest és el motiu de l'elecció", comenta Castilla.

Les garangoles són de grans dimensions, i estan separades de les voreres i les façanes de les cases.

A causa de la manera d'arrelar d'aquesta espècie, aquests arbres necessiten una gran garangola. Per això l'Ajuntament de Palma els n'ha creat unes que ocupen un gran espai, i que ha ocasionat la pèrdua d'una sèrie de llocs d'aparcament per a vehicles en aquests dos carrers. Segons l'Ajuntament, "s'ha volgut sembrar aquests arbres prou enfora de les voreres, per no llevar espai als vianants en un entorn amb una demografia molt elevada". Per això, han hagut de foradar l'asfalt per fer-hi les garangoles. A la vegada, els arbres estan decantats a bastament de les façanes de les cases, per evitar que, en créixer, les branques hi peguin.

Aquesta actuació, que s’ha executat a través del contracte d’alineacions arbòries, ha suposat una inversió de més 33.000 euros i s’emmarca en el conjunt d’accions per assolir l’Objectiu 10.000 de sembrar nous arbres a Palma i dotar de més verd els carrers, les places i les zones verdes de la ciutat. Els entesos asseguren que allò important no és el nombre d'arbres sembrats, sinó la cobertura vegetal que s'aconsegueix amb un arbre determinat. Si els arbres estan sembrats de manera molt espessa, es fan ombra entre ells i no arriben a assolir un desenvolupament òptim. En canvi, un arbre tot sol, en un lloc idoni i amb espai a bastament, pot arribar a desnvolupar-se i a oferir molt d'ombra i verdor als vianants.

stats