URBANISME
Societat 26/01/2019

Cort frena amb Son Busquets per consensuar el projecte

Joves Arquitectes de Mallorca proposen un model “més amable”

Toni Crespí
2 min
Cort frena amb Son Busquets per consensuar el projecte

PalmaEl pla urbanístic a l’antic quarter de Son Busquets que l’Ajuntament de Palma havia d’aprovar aquest any quedarà per a la pròxima legislatura. El projecte previst fins ara no satisfà els veïns -tot i que d’entrada sí que hi estaven a favor- ni entitats com Joves Arquitectes de Mallorca, que han proposat “un nou model d’urbanisme més amable que pugui servir d’exemple per a la resta de la ciutat”. Davant aquesta realitat, el tinent de batle d’Urbanisme, Model de Ciutat i Habitatge, José Hila, va anunciar divendres al vespre que no es votaria el Pla Especial de Reforma Interior (PERI) en el darrer ple de la legislatura i es deixarà per a la vinent. “En quatre mesos no hi ha temps per aprovar el PERI”, va declarar. Així, se’n frena l’aprovació definitiva, amb l’objectiu de tenir més temps per obtenir un major consens amb els veïns.

Hila va aprofitar la inauguració de l’exposició dels projectes alternatius del concurs ‘Explotam Son Busquets’, convocat per Joves Arquitectes de Mallorca, per comunicar aquesta decisió. L’acte va servir per presentar els nou projectes premiats, complementaris entre si, que demostren l’interès i la viabilitat de modificar el PERI 2011 a fi de cercar un nou model d’urbanisme.

Manco asfalt

Les propostes presentades revelen que modificar la mobilitat prevista, amb la substitució del trànsit rodat per un de restringit només per a veïns i serveis municipals, permet destinar la superfície asfaltada a zona verda. D’aquesta manera, s’incrementaria amb 25.000 metres quadrats la superfície verda prevista al PERI i es disposaria de metres de més sòl per conservar les naus preexistents, a més de mantenir tot el programa d’habitatge, terciari i equipaments que preveu l’Ajuntament i que sol·liciten els veïns.

A més, el procés de participació ciutadana promogut pels Joves Arquitectes de Mallorca proposa plans d’acció a curt, mitjà i llarg termini, com la rehabilitació de l’hangar principal per destinar-lo a un poliesportiu o a un centre de creació artística, perquè en uns mesos la ciutadania pugui gaudir dels equipaments que necessita. Els arquitectes diuen que no estan en contra de la construcció d’habitatges protegits, però demanen que es tingui en compte l’opinió dels ciutadans.

Les entitats presents a l’acte varen decidir donar suport a aquest projecte. En aquesta línia, el president de l’Associació de Veïns de Cas Capiscol, Biel González del Valle, demana a Cort “la modificació del projecte inicial, per tal que aquesta zona de Palma sigui un exemple d’urbanisme sostenible, a partir dels criteris de conservació, rehabilitació, autosuficiència energètica i confort per als residents i vianants”. Amb tot i això, es va arribar a un consens general perquè sigui el Govern qui finalment adquireixi el sòl, per tal de poder dur a terme totes les propostes plantejades i poder impulsar una política real d’habitatge públic de lloguer, amb cases per a joves i gent gran, com a alternativa a la subhasta del sòl que tenia previst el Ministeri de Defensa.

stats