Societat 20/10/2021

Cort fa una passa per eliminar el trànsit que xapa la plaça del Progrés

La Junta de Govern aprova el Pla especial de protecció arquitectònica i ambiental de Santa Catalina, on es preveu fer un projecte de remodelació urbana

2 min
El carrer Comte de Barcelona, que xapa la plaça del Progrés de Palma.

PalmaLa Junta de Govern de l'Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dimecres el Pla especial de protecció arquitectònica i ambiental de Santa Catalina, que preveu elaborar un projecte per eliminar el trànsit que passa pel mig i que actualment xapa la plaça del Progrés i divideix la barriada. D'aquesta manera, els cotxes que ara circulen pel carrer del Comte de Barcelona ho haurien de fer per un dels laterals de la plaça. També es crearia un aparcament soterrat davall la plaça i un altre al carrer de la Indústria.

"Volem que no hi hagi una barrera al mig", ha explicat en una roda de premsa la regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol. “Tot amb l’objectiu de pacificar el trànsit, introduir més arbrat i aplicar un model similar al de les superilles”, ha afegit. Pel que fa al trànsit, la norma aprovada establirà restriccions perquè en alguns carrers només hi puguin circular residents. El pla es presentarà al ple de la pròxima setmana perquè s'aprovi inicialment, de manera que el novembre ja entrarà en vigor.

El pla inclou moltes altres mesures per "mantenir la identitat" de Santa Catalina, especialment la zona del barri més propera a la mar, on hi ha més elements arquitectònics singulars. Les alçàries dels nous habitatges que es facin al barri es determinaran a partir de la tipologia original, amb l'objectiu d'homogeneïtzar el conjunt de les façanes dels diferents carrers. En general, la predominant haurà d'estar formada per una planta baixa i dos pisos, tot i que al voltant de la plaça del Progrés i el carrer de Caro es podria fer una planta més.

La norma unifica l'ample de les edificacions, o sigui, la distància que pot ocupar l'edifici des de la línia de carrer. També protegeix l'interior de les illetes, on no es podrà edificar. El pla, a més, cataloga nous elements del barri, com ara vuit nous edificis, a més d'establir una figura de protecció ambiental que afecta 46 edificis per conservar les façanes.

El pla elimina l'exigència de llevar els xamfrans de quatre metres, i proposa que les cantonades continuïn sent arrodonides, un signe singular del barri. Caldrà utilitzar materials d'acabats i fusteries pròpies de Santa Catalina i les noves façanes hauran de tenir en compte la tipologia tradicional de la zona.

Una altra mesura que introdueix el pla és que obligarà que només hi pugui haver tres restaurants o bars cada 100 metres per evitar concentracions i disminuir les molèsties entre els veïns. Aquesta mesura ja existeix al Jonquet, i el nou Pla General que es preveu aprovar el novembre també ho incorpora, de manera que exigirà que s'apliqui a tot Palma.

stats