Societat 10/02/2023

Cort elimina la il·luminació de la Feixina arran de la recomanació de Memòria Democràtica

L'Ajuntament de Palma pren aquesta decisió "per evitar qualsevol dubte del compromís que té l’Ajuntament de Palma amb l’esbucament del monòlit"

2 min
El monolit de la Feixina no té cap il·luminació aquest dimarts.

PalmaL'Ajuntament de Palma ha decidit no tornar a encendre l’enllumenat de la font de la Feixina, que actualment està apagada perquè es troba en reparació després de detectar el problema que es va produir amb els focus, segons ha informat el mateix Consistori en un comunicat aquest matí, passades les 12.30 h. Així, Cort pren la mesura "per evitar qualsevol dubte del compromís que té l’Ajuntament de Palma amb l’esbucament del monòlit i amb la memòria democràtica". "Cort està i sempre estarà al costat de les víctimes", sentencien.

D'aquesta manera, el Consistori rectifica dos dies després que el batle de Palma, José Hila, afirmàs que "de moment" es mantindria l'enllumenat. En canvi, els socis del Pacte de Cort –MÉS per Palma i Unides Podem Palma– es varen posicionar rotundament en contra d'il·luminar el monument. La decisió, però, estava pendent de la reunió extraordinària convocada per a aquest divendres a les 11 h per Memòria Democràtica del Govern, que ha acordat recomanar a l'Ajuntament evitar "qualsevol acte públic d'embelliment" del monument de la Feixina, amb la finalitat de "preservar la dignitat de les víctimes del franquisme i les seves famílies".

Amb tot, la Comissió de Memòria Democràtica demana que mantinguin la il·luminació a la font i no a l'estructura. El fet que el monument sigui un element arquitectònic aixecat a la dictadura franquista "constitueix el màxim exponent simbòlic a les Illes de glorificació del règim dictatorial que va patir el país durant 40 anys", de manera que "no hauria de tenir cap mena d'enaltiment".

La Comissió considera que el monòlit, que es troba inclòs en el Cens de simbologia franquista impulsat per la Llei de Memòria i Reconeixement Democràtic del 2018, és un monument amb característiques "antidemocràtiques" i, per tant, recomana a Cort que eviti qualsevol acció en aquest sentit. Així, insisteixen que la il·luminació en aquella zona s'hauria de limitar a l'àmbit de la font i excloure l'estructura monumental.

stats