Societat 08/02/2023

Cort mantindrà l'enllumenat del monòlit de la Feixina

El monument es tornarà a il·luminar quan estiguin arreglats els problemes tècnics que impedien posar la llum de color blanc

2 min
Imatge del monòlit, ahir dimarts vespre, sense il·luminació a causa de l'avaria.

Palma"De moment, es mantindrà". Així de rotund ha estat el batle de Palma, José Hila, davant la pregunta sobre si l'Ajuntament preveu deixar el nou enllumenat del monòlit de la Feixina, que va desfermar la polèmica ahir dimarts. Hila ha tornat a insistir que una avaria va provocar que el monument s'il·luminàs de color lila, però que la intenció és que tingui una llum neutra, de color blanc.

Des d'ahir vespre, el monòlit no té cap il·luminació perquè el Consistori encara està treballant per arreglar el problema. Així, una vegada estigui operativa, el monument tornarà a estar il·luminat, segons ha explicat Hila, i malgrat les nombroses queixes que han manifestat els seus socis del Pacte.

A un costat del batle, mentre pronunciava aquestes declaracions en una roda de premsa, hi era també la regidora de MÉS per Palma i edil de Model de Ciutat, Neus Truyol, qui ahir es va posicionar en contra de mantenir la il·luminació, però que avui no ha fet cap comentari al respecte. Concretament, Truyol va afirmar que MÉS havia demanat als seus socis que rectifiquin i eliminin el nou enllumenat, de manera que el parc i la font tinguin "una il·luminació suficient, però no el monòlit, que és un monument feixista".

A l'altre costat, també hi era el portaveu del govern municipal, Alberto Jarabo (Unides Podem), qui tampoc s'ha posicionat al respecte. Ara bé, ahir dimarts la candidata a la batlia de Palma d'Unides Podem, Lucía Muñoz, va denunciar al seu compte de Twitter que "els monuments al feixisme continuen sent monuments al feixisme encara que els posis de colorins", mentre que la coordinadora del partit morat, Antònia Jover, va advertir que il·luminar el monument és "una ofensa a les víctimes".

A l'espera de la reunió de Memòria Democràtica

Ara bé, segons ha pogut saber l'ARA Balears, tant MÉS per Palma com Unides Podem Palma mantenen la mateixa posició sobre aquest tema que ahir dimarts. Ambdós partits es mantenen a l'espera del resultat de la reunió extraordinària que ha convocat la Vicepresidència del Govern i la Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica –cartera d'Unides Podem– per aquest divendres amb les entitats memorialistes per tractar aquesta qüestió. Segons va avançar el secretari autonòmic de Memòria Democràtica, Jesús Jurado, a l'ARA Balears, la seva intenció és proposar a Cort que retiri la il·luminació del monòlit.

stats