Societat 04/12/2019

L'Ajuntament de Palma demana retirar una campanya lingüística antiracista per racisme

El Grup Esspiral, encarregat del projecte, defensa que va presentar les imatges davant treballadors municipals i que "no van dir res"

A. T.
2 min
Imatge de la campanya impulsada pel Grup Espiral

PalmaL'Ajuntament de Palma ha informat aquest dimecres que demana la retirada de la campanya 'Esborrem el racisme del llenguatge', impulsada pel Grup Esspiral, i demana que es retornin els 2.300 euros que ja ha avançat el Consistori. La causa ha estat la imatge del projecte que s'ha difós a les xarxes socials, on es proposa dir "Hauré de pagar-te amb diners B", en lloc d'"Hauré de pagar-te amb diners negres". Segons fonts municipals, conté "frases racistes" i "sembla que fa apologia" del delicte de l'economia submergida. Per part seva, Esspiral nega que hagi rebut doblers de Cort i defensa que van presentar totes les imatges i que "ningú va dir res".

L'Ajuntament ha assenyalat que el grup "no ha seguit les passes establertes pel Consistori a l'hora de supervisar el material que es publica" i que l'administració municipal en "desconeixia el contingut". Concretament, afirmen que "a les bases de l'ajut constava que no es podien fer servir frases o al·lusions racistes" i per això "censuren el contingut dels cartells".

Així, el Consistori ha volgut aclarir que les imatges filtrades –atès que la campanya no havia de sortir fins a final d'any– no són obra de l'Ajuntament, sinó que s'han duit a terme per mitjà d'una línia de subvencions. Per aquest motiu, demanen que el Grup Esspiral torni els 2.300 euros abonats, que corresponen al 70% que Cort ja havia avançat.

A més, declaren que el Grup Esspiral "ha enviat un correu assegurant que lamenta els fets", trasllada l'Ajuntament. En aquest sentit, diuen, "es tindran en compte els fets a l'hora d'atorgar futures subvencions a aquesta organització" i informen que també queden cancel·lades les accions formatives i els tallers programats amb motiu de la iniciativa.

La iniciativa ha suscitat l'enginy de diferents usuaris de Twitter, que han fet les seves propostes. Dir "vi de tonalitat intensa" en lloc de "vi negre" o fer servir la fórmula "fruita que punxa" per referir-se a la "figa de moro" són algunes de les idees publicades a la xarxa social. També n'hi ha qui es mostren en contra de la proposta i critiquen que "ara no podrem dir 'forat negre', 'dia negre', 'bienni negre', 'ovella negra', 'pesta negra', 'llista negra', 'humor negre', 'caixa negra'..."

stats