Mobilitat
Societat 14/09/2022

Cort admet que faltaran bicicletes a les estacions de BiciPalma fins a l'inici de 2023

L'Ajuntament explica que aquesta situació és a causa de la instal·lació del nou sistema i demana "paciència" a la ciutadania

Patrícia Segura
3 min
L'estació de la plaça d'Espanya de Palma, buida de bicicletes.

PalmaMentre l'Ajuntament de Palma anuncia activitats per a la Setmana europea de la mobilitat, la manca de bicicletes a les estacions del BiciPalma ha indignat els usuaris. De les 33 estacions properes a la plaça d'Espanya d'aquest servei, 17 no tenien cap bicicleta disponible aquest dimecres horabaixa. I a gairebé la meitat de les que hi ha a Ciutat tots els ancoratges són buits. Davant això, Cort confirma la situació i admet que s'allargarà fins a l'any que ve.

"És un moment un poc complicat. Falten bicicletes perquè s'està començant a implantar el nou sistema de BiciPalma. No invertirem més en l'antic. Fins a principi de l'any que ve no estarà. Demanam a la gent un poc de paciència", diuen fonts de l'Ajuntament de Palma. Aquesta situació afecta els 3.248 usuaris que té BiciPalma. Toni Gala, de 58 anys, n'és un. Aquest veí agafa la bicicleta cada dia per anar a fer feina, però conta que darrerament no és fàcil trobar-les: "No n'hi ha gaire. A més, els ancoratges estan romputs i hi ha pantalles que no funcionen. Val més no agafar-la i anar caminant. Fa anys que esperam les noves bicicletes... ".

Estació de BiciPalma del Parc de les Estacions.

"No hi ha bicicletes disponibles o les que hi ha no estan operatives". Aquest és el missatge que es repeteix a desenes d'estacions de BiciPama, una de les quals és la del carrer Blanquerna. "Per favor, consultau el punt de recollida més proper", recomana la màquina. Però l'operació no hi posa gaire remei: quatre de les més properes tampoc no tenen bicicletes. En cas que l'usuari del servei vulgui comunicar la incidència, ha de cridar al número que apareix a la pantalla. Un operador agafa el telèfon a l'altra línia del telèfon i tampoc no ofereix gaires esperances. "Anam molt escassos fins que les canviïn", assegura. Tot i això, recomana que ens desplacem fins a una de les estacions properes, on encara queda una bicicleta.

Diversos usuaris de BiciPalma també ho han denunciat a través de Twitter durant aquesta mateixa setmana. "Situació de BiciPalma un dia qualsevol: 178 ancoratges, només una bici. Ajuntament de Palma, si estau deixant morir BiciPalma abans de fer-ne la renovació total, avisau els usuaris perquè sapiguem que durant aquests mesos no es pot disposar del servei", adverteix una tuitaire. La tarifa màxima del servei són 24 euros, en el cas de l'abonament de 12 mesos, i la mínima, de 4 euros, per a l'abonament d'un mes (per a les persones majors de 25 anys).

En un d'aquests tuits, la resposta del regidor de Mobilitat, Xisco Dalmau, és diferent de la versió oficial de l'Ajuntament. Dalmau acusa la situació al fet que "moltes bicicletes s'han vandalitzat", fet que els ha obligat a "retirar-les del servei". Per altra banda, una altra usuària lamenta que s'ha donat "per vençuda" i que "no en queda d'altra que anar amb la teva pròpia bici". "El servei de BiciPalma és una absoluta vergonya. Un munt d'estacions tancades, o sense bicicletes, o bicicletes amb defectes que les fan perilloses, milers d'incidències... Un servei públic penós. Quina llàstima i quina estafa", diu un altre.

Cort no concreta quantes en falten

L'actual servei de BiciPalma té 3.248 usuaris, 37 estacions, 660 punts d'ancoratge i, en principi, 290 bicicletes. Tot i que a hores d'ara són moltes menys, l'Ajuntament no especifica quantes se n'han retirades. "La BiciPalma actual disposa de menys bicicletes, ja que en aquests moments, en què ja s'està implantant el nou sistema i s'estan fent proves, no té sentit invertir en bicicletes antigues i algunes del sistema antic han quedat obsoletes", reiteren fonts de Mobilitat de l'Ajuntament.

"Ara mateix, ja s'han instal·lat tres estacions de la nova BiciPalma, que estan en període de proves (al carrer Aragó, a Son Costa i a Son Hugo)", afegeixen. La implantació del nou sistema –amb noves bicicletes, nous encoratges i un nou software– suposa una inversió de tres milions d'euros i sumarà fins a 85 estacions. Els usuaris hauran d'esperar quatre mesos més. El problema no es resoldrà fins que el canvi estigui fet, que s'espera que sigui a final d'any o a principi de 2023.

stats