Societat 10/04/2020

605 persones mortes i 4.576 nous contagis arreu de l'Estat les últimes 24 hores

Es manté la tendència a la baixa: el nombre de defuncions és el més baix des del 24 de març

Ot Serra
2 min
Homenatge ahir a la infermera de 36 anys d'una clínica de Bilbao morta després de contagiar-se de coronavirus.

MadridEl nombre de morts i contagis ja no prolifera com ho feia fa setmanes, però continuen augmentant. Les últimes 24 hores s'han registrat 605 defuncions arreu de l'Estat i 4.576 nous casos de coronavirus, segons les dades que ha ofert aquest divendres el ministeri de Sanitat, i ja són 15.843 i 157.022 respectivament els totals a Espanya d'ençà que es va iniciar la pandèmia. Es tracta del nombre de víctimes mortals en un dia més baix des del 24 de març, atès que aleshores van ser 514. D'aquesta manera es manté la tendència a la baixa, ja que l'increment de contagis és del 3% i el de morts del 4%. Pel que fa a les persones curades, han sigut 3.503 i ja són un total de 55.668.

Segons va explicar aquest dijous el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, les dades que aquests últims dies s'estan registrant són conseqüència de la primera fase de l'aplicació de l'estat d'alarma. Així, faltarien uns dies encara per veure quin efecte a nivell sanitari ha comportat el període de restricció més dura que es va decretar el 30 de març i va finalitzar dijous, en el qual els treballadors no essencials s'han hagut de quedar a casa. A partir de dilluns es torna a la situació inicial: es recomana el teletreball i els sectors que han d'aturar l'activitat són menys, en una decisió discutida per aquells que reclamaven el confinament total.

De fet, el doctor Antoni Trilla, cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic, ha revelat a Catalunya Ràdio aquest matí que Sánchez no ha consultat el comitè científic del covid-19 –del qual ell en forma part– per aixecar el confinament dur. El metge ha apuntat també que és d'esperar un repunt en el nombre de casos i ha alertat que cal mantenir les mesures de precaució: mascaretes, distància de seguretat i rentar-se les mans.

No comparteix aquestes sospites la cap d'àrea del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), María José Sierra, que ha considerat que amb el canvi de mesures es "continuarà disminuint la transmissió". En roda de premsa, ha subratllat que es torna a una situació en què "ja hi havia molt distanciament social" i que al ministeri de Sanitat no hi ha la sensació que "hagi d'augmentar la transmissió". "Molta gent torna a treballar i és important que davant el menor símptoma de contagi es quedi a casa i contacti amb el sistema sanitari," ha anotat.

Detingut per delicte d'odi un home que amenaçava amb contagiar

Per la seva banda, el general de la Guàrdia Civil José Manuel Santiago ha explicat el cas d'una detenció per delicte d'odi d'un home que es va gravar en vídeo assegurant que s'havia desplaçat fins a Torrevella (Alacant) juntament amb 4.000 madrilenys més per contagiar-los. "Que us donin pel cul", repetia constantment aquesta persona en relació als habitants de Torrevella. El delicte d'odi preveu penes de presó contra aquells que fomentin o promoguin l'hostilitat o l'odi contra una persona o col·lectiu per raó de la seva pertinença al respectiu grup per motius racistes, d'ideologia, ètnia, orientació sexual i discapacitat, entre d'altres.

stats