Protestes a les presons

Cops als barrots i torns de 40 hores: com es viu el bloqueig dins les presons

Presos, treballadors, familiars i advocats relaten el dia a dia als centres penitenciaris

4 min
Protestes dels treballadors a la presó de Quatre Camins.

BarcelonaUna advocada arribava avui a primera hora a la presó de dones de Barcelona per parlar amb una presa sobre una futura vista per la seva llibertat provisional. El bloqueig dels funcionaris de presons després de l'assassinat de la cuinera de Mas d'Enric en mans d'un pres li ha impedit entrar. S'han pogut trucar, però només vuit minuts i han quedat aspectes importants per tractar. La seva clienta li ha dit que anés a una paret lateral de la presó i, de cop, l'advocada ha sentit: "Soc aquí". Era la presa, que parlava des de la finestra del lavabo de la presó. Cridant, una al carrer i l'altra des d'una petita obertura, han acabat la conversa. Una presó, la de Wad-Ras (la més antiga de Catalunya i que ja està prevista reformar), on les dones han d'anar per torns als lavabos perquè no n'hi ha de propis a les cel·les, un petit espai on fa hores que estan tancades per la falta de funcionaris.

"Està tancat és el que menys li convé", explica el pare d'un pres. Es van poder veure diumenge, quan es va aixecar momentàniament el bloqueig, però està neguitós: "El dia abans no vam poder parlar. No sabem si això s'allargarà en el temps". I, per tant, no sap quan el podrà tornar a veure. El seu fill és un pres de confiança pel seu bon comportament i té assignades certes tasques que li permeten sortir més de la cel·la que altres interns. "Els seus companys estan enfadats amb ell, el criden. Està augmentant la tensió", explica el pare. Ell ho intenta compensar, per exemple, comprant més tabac del compte i donant-lo a alguns companys de mòdul. Hi ha mòduls de Quatre Camins on s'han vist papers cremant que tiren els presos des de les cel·les en senyal de protesta. "Els crits i els cops als barrots se senten des dels despatxos de la presó", explica una treballadora que prefereix no revelar en quina presó està destinada. "Un crida i tots s'hi afegeixen", insisteix.

La tensió es fa més o menys evident depenent de la presó. Els que poden sortir de les cel·les, com a Quatre Camins, ho viuen com a dies festius. "Sí que vam haver de fer torns per dutxar-nos, però hem pogut sortir al pati i menjar al menjador", comenta un pres. Ell nega que estiguin prop d'un motí i afegeix amb ironia: "Si ahir no haguéssim pogut veure l'Atlètic-Barça sí que n'hauríem fet un". Fins a 4.000 interns, però, fa hores i hores que s'estan a les cel·les. Hi mengen, hi dormen... "I sort que ara són de dues places", comenta el pres, i recorda que ell havia estat en cel·les amb cinc persones més. Això sí, ara no hi ha classes ni activitats, i les comunicacions són més difícils. Una familiar d'un intern explica que no li han arribat els medicaments que necessita pel bloqueig. Una treballadora narra que no ha pogut tractar un pres amb problemes mentals perquè no ha pogut entrar a la presó. Un bloqueig que no se sap ni com ni quan acabarà. "He perdut una hora de llibertat per la por a no poder tornar a entrar", comentava un pres que tornava d'un permís i ha arribat una hora abans per si de cas.

Protestes al Centre Penitenciari de Joves.

I els funcionaris també ho pateixen (i es tensionen). "Els funcionaris es criden entre ells, no ho havíem vist mai, i això crea angoixa", explica un intern. A Quatre Camins, segons diversos treballadors consultats, hi ha funcionaris que han treballat 40 hores seguides. Aquest diumenge, de nit, quan van aconseguir tancar les cel·les, una treballadora va caure a terra. Estava patint un atac d'ansietat. Més d'un treballador explica que hi ha funcionaris fent de vigilants quan tenen assignades tasques de despatx. La situació és crítica i el resum, tal com admeten fonts del departament de Justícia, és que cada presó s'ho fa com pot. Si falten funcionaris, demanen als concentrats a les portes del centre si algú pot entrar a treballar-hi. Aquest dilluns s'ha viscut una situació especialment tensa a Quatre Camins, quan sis interins han assegurat que els havien amenaçat de fer-los fora si no tornaven a treballar. Feia dos dies seguits que treballaven i a un d'ells l'han hagut d'atendre els serveis sanitaris a les portes de la presó per un atac d'ansietat. "Fa 35 hores que treballen, necessiten un relleu", deien els funcionaris a les portes de Quatre Camins buscant voluntaris. També fa poc temps, setmanes, que treballen en una presó.

Només aquest dilluns s'han anul·lat 119 sortides judicials, 41 judicis orals i 18 videoconferències judicials pel bloqueig a les presons. I demà, per exemple, Dani Alves s'haurà de connectar a la vista prevista sobre la seva llibertat i ara mateix no se sap si ho podrà fer. Regna un caos que no s'ha arribat a descontrolar del tot. Hi ha hagut cops als barrots, crits i papers cremant per l'aire, però també hi ha presos que entenen el bloqueig. Segons expliquen els treballadors, al pati de Mas d'Enric els interns han penjat un llençol negre amb la frase: "Tots som Núria".

stats