Societat 07/07/2019

Convoquen concentracions a Mallorca després de tres violacions en 24 hores

Brilla Illes Balears i el Moviment Feminista de Mallorca criden a mobilitzar-se dilluns a Palma, Manacor, Cala Rajada i Son Servera

A. Schnabel
3 min
Fonaments teòrics per a l’aliança del sobiranisme i el feminisme

PalmaEl col·lectiu de dones supervivents de la violència masclista Brilla Illes Balears i el Moviment Feminista de Mallorca han convocat diverses concentracions a Mallorca contra les violències sexuals, segons una nota de premsa conjunta. Dilluns a les20 h, Cort, a Palma; la plaça de la Bassa, a Manacor; la plaça del Castellet, a Cala Rajada, i a les 18 h, la plaça de Sant Ignasi, a Son Servera, acolliran una mobilització per expressar la "repulsa més rotunda" davant la violació múltiple a un hotel de Cala Rajada, però també per la que es va produir la mateixa nit a la platja del Somorrostro, a Barcelona, mentre els Mossos d'Esquadra investigaven encara una altra agressió sexual a una menor, a la zona del Port Olímpic. I totes tres en manco de 24 hores. "Reivindicam un sistema de convivència en què les dones siguem lliures i sobiranes per decidir sobre els nostres cossos i la nostra sexualitat", hi afegeix la nota.

El comunicat també recorda l'agressió sexual múltiple que va patir a Manresa una adolescent de 14 anys violada per set homes el 29 d'octubre del 2016 i que dimarts va arribar a judici. I "tot això després de la darrera sentència per la violació múltiple dels Santfermins del 2016", adverteixen, i recorden que -tal com recull el Protocol d'Istanbul- el consentiment "ha de manifestar-se de manera expressa o deduir-se clarament de les circumstàncies que envolten els fets”.

Contra la impunitat davant les violències sexuals

Cal recordar que els dos principals acusats de la violació de Cala Rajada són des d'aquest dissabte a la presó de Palma, mentre que dos sospitosos més quedaren en llibertat amb càrrecs. Els dos principals sospitosos de l'agressió sexual de Somorrostro també van ser detinguts i un d'ells va ser enviat a la presó eludible amb fiança. Per als set de Manresa, la Fiscalia els demana entre 10 i 19 anys de presó, "tot i que els acusa d'abús sexual i no de violació perquè considera que la víctima no hi va oposar resistència", lamenten els col·lectius feministes.

Brilla Illes Balears i el Moviment Feminista de Mallorca exigeixen "que el sistema judicial incorpori la perspectiva de gènere i les línies d’actuació fixades pel Protocol d’Istanbul, la norma internacional de referència en violències masclistes ratificada per l’estat espanyol", o sigui, "que no s’atenuï el delicte qüestionant els relats ni menyspreant la dignitat de les víctimes i que s’assumeixi la definició que es fa del consentiment i de la intimidació".

Les denúncies per delictes sexuals es disparen un 40% a les Balears

Allò cert és que el Ministeri d'Interior ha registrat durant el primer trimestre d'enguany un increment del 40% de les denúncies per delictes sexuals a les Illes Balears en relació amb el mateix període del 2018. I plou sobre banyat, perquè el total de denúncies per delictes sexuals ja va créixer un 13% durant l'any passat (se'n varen presentar 584, 67 més que el 2017). L'any passat, sobretot, varen augmentar les agressions sexuals: es varen disparar un 46%, de 50 varen passar a 73.

Durant el primer trimestre de l'any s'han presentat deu denúncies per agressió sexual amb penetració, tres més que en el primer trimestre de l'any passat, i 137 denúncies més per altres delictes relacionats amb la llibertat sexual –que inclouen els abusos–, 39 més que en el mateix període del 2018.

stats