Conviure amb un prostíbul al replà de casa: "És insuportable"

Veïns de l'Eixample denuncien el soroll i les molèsties que genera un local de prostitutes

3 min
La pancarta que han penjat els veïns d'un edifici del carrer Roger de Flor contra un prostíbul

BarcelonaLa convivència a les grans ciutats no sempre és fàcil, i a vegades sembla fins i tot impossible. Els veïns d'un edifici del carrer Roger de Flor, a la Dreta de l'Eixample, estan tips de l'enrenou que provoquen les seves veïnes i, sobretot, els seus clients. "Ens truquen a l'intèrfon de matinada, perquè s'equivoquen de pis constantment, i no para d'entrar i sortir gent", explica un veí de l'edifici que es justifica per no dir el seu nom: "És que tenen molt mala llet", diu. Com ell, hi ha molts veïns de l'escala que estan farts de conviure amb un prostíbul. Algun matí, al sortir de casa, s'han trobat vòmits per terra o ampolles d'alcohol buides que algun client massa begut ha oblidat. També han de suportar cops de porta a altes hores i, de tant en tant, alguna discussió amb un client que no vol pagar o que ha provocat massa problemes. "Elles tampoc no és que siguin gaire silencioses", apunta un altre afectat, que es queixa que sovint criden per l'escala i que quan algun veí aconsegueix fer-los entendre que no cal fer tant d'enrenou "el macarra les canvia i en venen de noves".

Els veïns s'han fet un fart de trucar als Mossos i a la Guàrdia Urbana i també de denunciar-ho a l'Ajuntament, però no han aconseguit gran cosa. Fonts del districte de l'Eixample expliquen que estan fent un seguiment del cas i que hi ha un expedient sancionador en curs des del 2021. La Guàrdia Urbana, però, ha anat a vigilar l'immoble i, segons fonts del cos, "no han detectat cap moviment ni d'entrada ni de sortida de l'habitatge". I això que, segons els veïns, "és una desfilada constant". És fàcil distingir les treballadores, que normalment arriben a la tarda acompanyades per un home que deixa el cotxe a la porta i s'espera fins que entren a l'edifici per començar la seva jornada laboral. Però és també fàcil distingir els clients, que, segons explica una veïna, "tenen entre 25 i 60 anys". Cap d'ells no entén com és possible que després de tantes denúncies no es pugui fer res contra un prostíbul sense llicència que opera cada dia.

Després de comprovar que per la via ordinària no hi tenien gaire cosa a fer, els veïns d'aquest edifici van decidir pintar de vermell l'intèrfon del pis en qüestió per evitar que els clients (que hi van tot el dia però sobretot de nit) se seguissin equivocant –amb el timbre acabaven despertant tot el veïnat–. Però de seguida ho van esborrar. "Volen la màxima discreció", il·lustra el veí.

Anunciat a internet

El prostíbul fa anys que funciona, però en els últims dos anys s'ha disparat el nombre de treballadores i de clients. El local surt anunciat a les webs que consulten els clients de la prostitució, amb la corresponent descripció del que fan o deixen de fer les treballadores i alguna fotografia de les noies. També hi ha el telèfon on cal trucar per conèixer el preu del servei i l'adreça exacta del local, ja que a la web només hi diu que està a Roger de Flor just per sota del carrer Aragó.

L'edifici contigu, on hi ha un hospital de nens, també en pateix les conseqüències, perquè les finestres d'aquests veïns donen al cel obert del local, que està en un entresol. "La porta està sempre oberta i se sent tot. I de tant en tant surten els macarres a fumar i tots hem de tenir les finestres tancades", es queixa Delfí Vidal, propietari d'un dels pisos més pròxims al local. El Delfí té el pis llogat a una noia que denuncia que viure en aquest pis és "insuportable". "Un dia vaig anar-hi a parlar i els vaig dir que no fotessin més soroll o els rebentaria la porta", explica el Delfí, emprenyat.

Tips tots d'aquesta situació, els veïns van penjar una pancarta en contra del prostíbul just davant de les finestres del local. Segons el seu relat, l'home que de tant en tant ve a endur-se els diners la va arrencar i va estar renegant una bona estona. Ara la pancarta està penjada al balcó del primer pis, per veure si donant-hi més visibilitat se soluciona el problema. La noia que viu i treballa al prostíbul no va voler fer cap declaració a l'ARA.

Sense llicència de prostíbul

Els locals de prostitució sempre han existit, i ho feien utilitzant diferents llicències que amagaven la seva veritable activitat, com la de bars musicals, salons de massatge, perruqueries o saunes. A partir de l'any 2002, l'Ajuntament de Barcelona va donar un període per regularitzar tots aquests locals i donar-los una llicència que permetés saber quina activitat desenvolupaven realment. Havien de disposar d’una llicència i acreditar que s’hi exercia la prostitució. A partir d'aquesta data, per obtenir una llicència de local on s'exerceixi la prostitució cal complir unes condicions molt restrictives, com no tenir el local sota d'un habitatge o tenir una distància de més de 100 metres d'un centre docent. De fet, aquestes condicions fan impossible obrir-ne un de nou.

stats