Societat 18/11/2018

Un de cada quatre contractes signats a l'octubre va durar menys d'una setmana

Només 242.324, un 10,8% del total, varen ser indefinits, amb una major presència de contractes fixos entre homes que entre dones (53,6% enfront de 46,4%)

Ara Balears
2 min
Un operari treballa en una obra al centre de Palma

PalmaUn de cada quatre contractes signats el mes d'octubre, un 26,8% del total, va tenir una durada d'una setmana o menys, segons les últimes dades del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE).

El mes d'octubre es va tornar a caracteritzar pel volum de contractes temporals de molt curta durada, ja que dels 2,2 milions de contractes registrats 600.533 varen durar menys d'una setmana i 821.754, un màxim d'un mes. D'acord amb el registre del SEPE, un total de 2.001.129 contractes varen ser temporals, la qual cosa suposa gairebé el 90% dels 2.243.585 signats.

Per contra, solament 242.324, un 10,8% del total, varen ser indefinits, amb una major presència de contractes fixos entre els homes que entre les dones (53,6% enfront de 46,4%).

De l'anàlisi de les dades del SEPE també es desprèn la creixent parcialitat de la contractació temporal, que ha augmentat un 8,12% anual, i que suposa que un de cada tres contractes signats a l'octubre va ser temporal i a jornada parcial.

La major part dels contractes temporals (62,4%) es varen signar en el sector serveis, dels quals destaca, a més, que ha prevalgut la contractació de curta durada. En concret, dels 1.593.580 contractes signats en aquest sector, 641.176 varen durar un mes o menys.

Les activitats que major nombre de contractes temporals varen registrar a l'octubre varen ser la d'agricultura, la ramaderia, la caça i els serveis (300.997), seguida pels serveis de menjars i begudes (287.505), el comerç detallista (112.538), els serveis d'allotjament (101.988) i les relacionades amb l'educació (98.779).

Durant el mes d'octubre varen ser les empreses més petites, de fins a 25 treballadors, les que més contractes varen realitzar, tant temporals (937.900) com indefinits (139.020).

Quant al nivell d'estudis, gairebé el 95% dels contractes signats pels treballadors sense estudis va ser temporal, mentre que aquest percentatge es redueix al 80,4% per als titulats en segon o tercer cicle universitari, llicenciats, graduats amb màster o doctors.

Altres dades més generals sobre la contractació temporal reflecteixen que el 81,1% del total dels contractes signats a l'octubre es varen subscriure sota la figura d'eventuals per circumstàncies de la producció o temporals per obra i servei.

Aquesta situació fa anys que ha estat denunciada pels sindicats, que criden l'atenció sobre l'increment del nombre de contractes temporals i sobretot dels de molt curta durada i dels signats a temps parcial, ja que, segons CCOO, "amb prou feines es tradueixen en ocupació".

Així mateix, la UGT insta el Govern a perseguir les contractacions temporals i a temps parcial injustificades, al mateix temps que adverteix que una part de l'augment de la contractació indefinida es deu a la proliferació del contracte per a emprenedors.

En referència a això, la secretària d'Estat d'Ocupació, Yolanda Valdeolivas, va anunciar a principis d'aquest mes de novembre que el Govern substituirà aquest contracte de suport a emprenedors per un altre més garantista i equilibrat.

Amb aquestes mesures, al costat de la posada en marxa del Pla director per un treball digne, el ministeri que dirigeix Magdalena Valerio pretén aturar l'excessiva temporalitat i parcialitat involuntària del mercat laboral.

stats