Els contagis de la verola del mico es dupliquen mentre escassegen les vacunes i els antivirals

Espanya detecta 4.900 positius i ja és l’estat més afectat d’Europa, amb Madrid al capdavant

3 min
La cua d'homes per vacunar-se de la verola del mico al BCN Checkpoint, aquest divendres al matí.

BarcelonaL’expansió de la verola del mico no té aturador: en un sol mes s’han duplicat els contagis a l’Estat. Les autoritats sanitàries internacionals ja han declarat la simultaneïtat de brots que va esclatar el maig passat com una emergència de salut pública, però el comportament del virus continua sent una incògnita per als experts, que no s’atreveixen a pronosticar quin abast pot arribar a tenir ni quines conseqüències de salut es poden derivar dels contagis. A Espanya, el país europeu que més casos ha detectat, s’han diagnosticat 4.900 positius, amb la Comunitat de Madrid al capdavant (1.817), i s’han notificat dues defuncions. Són, fins ara, les úniques morts a Europa que es vinculen al virus. El degoteig de casos coincideix amb un estancament de la producció de vacunes, que alenteix l’estratègia de protecció dels grups més vulnerables, i amb l’escassetat d’alguns dels tractaments antivirals que es donen de manera excepcional als pacients que hospitalitzen, el 2,8% dels diagnòstics.

Distribució dels casos de verola del mico
Contagis notificats per comunitats

A les Balears, només en un mes s’han més que triplicat els contagis confirmats, i ja és la tercera comunitat amb més casos. Si el 7 de juliol la Conselleria de Salut anunciava 35 casos, aquesta setmana el Ministeri de Sanitat elevava la xifra a 111. Les darreres dades de la Conselleria de Salut –publicades dijous– en confirmaven 131, amb set més sota sospita i en estudi. A Espanya l’evolució és similar: en l’últim mes el Ministeri de Sanitat ha passat de registrar 2.034 positius a 4.942. I tot i que la majoria d’infeccions són lleus i es curen de manera espontània (els afectats no requereixen cap tractament, ni tan sols atenció sanitària), el director mèdic del BCN Checkpoint i investigador de l’IrsiCaixa, Pep Coll, recorda que, així com augmenta el nombre de contagiats, també creix el risc que hi hagi més malalts greus. Ara 139 persones han requerit algun tipus d’hospitalització. “Hi ha més incògnites que certeses, han crescut les sospites i els casos asimptomàtics s’escapen”, afirma l’investigador. 

El brot de verola s’està propagant sobretot entre el col·lectiu d’homes que tenen sexe amb homes. No es considera una infecció de transmissió sexual (ITS) i les vies de contagi encara no estan del tot definides, però, segons l’estudi dels casos, en més del 80% dels afectats s’ha identificat el contacte íntim i sexual com a font del contagi. Per això, la campanya de vacunació va dirigida als homes adults que tenen sexe amb diversos homes. 

Les dosis per tractar aquesta malaltia encara es fabriquen amb comptagotes: a les Illes les primeres vacunes varen arribar divendres passat. Varen ser 95 dosis administrades a persones amb molt alt risc d’exposició, així com contactes estrets amb risc de malaltia greu.

Més dosis en dues setmanes

Espanya ha comprat, via la Comissió Europea, 12.000 vacunes, però només ha pogut accedir a 5.000. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va assegurar que el segon lot, amb els 7.000 vials que falten, arribarà “en les pròximes setmanes”. Segons fonts consultades per l’ARA, s’espera que aterrin a Madrid d’aquí a dues setmanes i es repartiran “immediatament” entre les comunitats. 

La investigadora d’ISGlobal Laia Vázquez subratlla que fa tres mesos que la corba ha anat escalant progressivament i sense treva. “És la primera vegada que la verola del mico surt del seu nínxol de transmissió, l’Àfrica, i que la transmissió es manté en la comunitat”, explica. La verola del mico és endèmica a l’Àfrica però a Occident era fins ara una malaltia de declaració obligatòria molt anecdòtica. “Reconèixer la preocupació per aquesta malaltia permetrà implicar les autoritats en la consecució de millors eines per donar resposta a l’emergència: més vacunes i antivirals”, diu Vázquez. 

De fet, el tractament més prometedor per als casos greus s’ha esgotat. Es tracta del Tecovirimat, un fàrmac que alenteix la propagació de la infecció, però que es fa servir de forma excepcional. No se sap quantes unitats han arribat a Espanya de la compra centralitzada europea (si bé inicialment es parlava d’unes 200 dosis). La mateixa Darias va admetre que n’arribarien “poques” perquè els casos eren eminentment “lleus”. Unes declaracions, però, que va fer a principis de juny, quan la incidència de contagis era molt menor i el nombre de malalts greus, inexistent.

stats