Societat 15/04/2024

Salut no elimina les guàrdies mèdiques de 24 hores: "És implantejable"

La Conselleria espera poder cobrir les vacances d'estiu de les infermeres amb professionals acabats de titular

3 min
Son Espases.

PalmaLa consellera de Salut, Manuela García, ha descartat que a curt termini es puguin suprimir les guàrdies mèdiques de 24 hores. Aquesta és una reivindicació històrica del col·lectiu, a la qual el Ministeri de Sanitat té l'objectiu de donar un impuls al llarg de la legislatura. Ara bé, la situació de les Balears fa difícil tirar-ho endavant:"Qualsevol millora laboral és positiva sempre, però per abordar-la s'ha de fer un estudi de viabilitat econòmica i saber de quin personal es disposa per fer aquest canvi. Amb la manca de professionals que patim a les Balears a tots els nivells, ara com ara, és totalment inplantejable", ha dit García, just abans del començament del Consell de Salut. Suprimir les guàrdies de dia complet, ha afegit, "és un tema desitjable, pero amb la vista en el futur".

Infermeres acabades de graduar

Un dels col·lectius que més pateixen la falta de mans és el de les infermeres. En aquest sentit, el director de l'IB-Salut, Javier Ureña, ha explicat que la Conselleria ja treballa per resoldre la situació amb vista a l'estiu. Cal recordar que aquesta època és quan el sistema sanitari té més tensió assistencial. A les necessitats sanitàries dels residents s'hi sumen les dels turistes. Tot plegat, lligat que part dels professionals s'agafen vacances i costa molt trobar professionals per fer les substitucions. "Som conscients de la falta de professionals és un dels principals reptes i estam treballant per gestionar els recursos humans de la millor manera possible", ha dit. En aquest sentit, ha exposat que Salut està en contacte "permanent" amb els alumnes que enguany acaben la carrera i que, "a més, fan les pràctiques a l'IB-Salut" perquè s'incorporin a la feina una vegada hagin formalitzat les titulacions, "previsiblement durant la primera quinzena de juny", ha dit Ureña.

Les primeres línies estratègiques del Pacte per la Salut es coneixeran abans que acabi el primer semestre de l'any. "Som molt optimistes", ha dit García, que ha recordat que en la seva elaboració hi estan participant més de 250 professionals de diferents branques. La primera línia estratègica del Pla, que coordinen la directora de l'àrea de Professionals i Relacions Laborals de la Gerència dels Serveis Centrals, Margarita Bujosa, i la subdirectora de Relacions Laborals i d'Atenció al Professional, Verónica Segura, fa referència al reconeixement, idealització, estabilització i captació de personal per fer front al dèficit de professionals. Així mateix, la segona línia de treball está coordinada pel director general de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, Vicenç Juan, i el gerent d'Atenció Primària de Mallorca, Carlos Durán, i se centra en la modernització i el reforç de l'Atenció Primària i la seva capacitat de resolució assistencial i de prevenció.

El director general de Prestacions, Farmàcia i Consum, Joan Simonet, i la subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Coordinació Sociosanitària i Malalties Poc Freqüents, Estefanía Serratusell, coordinen la línia d'abordatge a la cronicitat, atenció centrada en la persona i atenció social i sanitària integrada. La quarta línia fa referència a la promoció de la salut, prevenció de la malaltia i foment d'hàbits de vida saludables i la coordinaran la directora general de Salut Pública, Elena Esteban, i la directora gerent del Banc de Sang i Teixits de les Balears, Rosa Tarragó. Quant a la línia d'atenció de malalties de salut mental, prevenció i atenció comunitària, els coordinadors seran la directora general de Salut Mental, Alícia González, i el coordinador autonòmic de Salut Mental. Aquest càrrec continua vacant després de la dimissió dels dos darrers professionals que l'han ocupat. Finalment, el director d'Assistència Sanitària del Servei de Salut, Raúl Lara, és el coordinador de la sisena línia estratègica que cobrirà l'increment de l'activitat programada i la reducció dels temps d'espera per a consultes amb especialistes i intervencions quirúrgiques.

stats