Societat 01/12/2023

El Govern vol presentar el Pla per a la salut el primer trimestre de 2024

Prohens ha assegurat que es pretén unir la societat entorn d'un "pacte social i polític" que "doni resposta als reptes que ja s'han identificat"

ARA Balears
3 min
Hospital de Son Espases

PalmaLa presidenta del Govern, Marga Prohens, i la consellera de Salut, Manuela García, han presentat aquest dijous les bases del Pacte per a la salut, que faran conjuntament els col·legis professionals i sindicats del sector sanitari, així com les associacions de pacients i representants de les diferents institucions i dels partits, entre altres actors implicats. La consellera ha indicat que durant el mes de desembre s'espera tenir els grups de treball conformats (que es reuniran les vegades que faci falta) i poder presentar el Pla per a la salut el primer trimestre de 2024. El director general de l'IB-Salut, Javier Ureña, en serà el coordinador.

En l'acte de presentació, que s'ha fet a l'hospital Son Llàtzer, Marga Prohens ha remarcat que la salut "és un repte que interpel·la tota la societat" i "el Pacte per a la salut és el primer pas per complir el compromís que va adquirir el Govern amb la salut de les Illes Balears". L'objectiu, ha assenyalat la presidenta, és unir tots els professionals i la societat entorn d'un "pacte polític i social". En aquesta línia, Prohens ha subratllat que "cal començar a posar les bases per donar resposta a diferents reptes que ja estan identificats". També ha explicat que el document de la convocatòria que s'ha remès als diferents implicats "es limita a definir les línies estratègiques" i, a partir d'aquí, es treballarà per assolir un pacte "dialogat i consensuat".

Sis linies estratègiques

Per la seva banda, la consellera de Salut ha detallat que la metodologia de pacte es basa en un document base, "per definir un guió amb el qual es pugui començar a treballar". A més, s'estableixen coordinadors per a cadascuna de les sis línies estratègiques fixades. García ha explicat que cadascun dels agents, siguin professionals, pacients, associacions o grups polítics, podran inscriure representants en les diferents línies i es conformaran grups de treball. Igualment, s'estableixen altres coordinadors per a cadascuna de les sis línies estratègiques plantejades que seran els encarregats de fixar la metodologia. Segons ha explicat García, cadascun dels agents implicats, ja siguin professionals, pacients, associacions o grups polítics, podran inscriure representants en les diferents línies i es conformaran grups de treball.

La primera línia estratègica, que coordinaran la directora de l'àrea de Professionals i Relacions Laborals de la Gerència dels Serveis Centrals, Margarita Bujosa, i la subdirectora de Relacions Laborals i d'Atenció al Professional, Verónica Segura, fa referència al reconeixement, idealització, estabilització i captació de personal per fer front al dèficit de professionals. Així mateix, la segona línia de treball estarà coordinada pel director general de Recerca en Salut, Formació i Acreditació, Vicenç Juan, i el gerent d'Atenció Primària de Mallorca, Carlos Durán, i se centrarà en la modernització i reforç de l'atenció primària i la seva capacitat de resolució assistencial i de prevenció.

El director general de Prestacions, Farmàcia i Consum, Joan Simonet, i la subdirectora d'Atenció a la Cronicitat, Coordinació Sociosanitària i Malalties Poc Freqüents, Estefanía Serratusell, coordinaran la línia d'abordatge a la cronicitat, atenció centrada en la persona i atenció social i sanitària integrada. La quarta línia fa referència a la promoció de la salut, prevenció de la malaltia i foment d'hàbits de vida saludables i la coordinaran la directora general de Salut Pública, Elena Esteban, i la directora gerent del Banc de Sang i Teixits de Balears, Rosa Tarragó. Quant a la línia d'atenció de malalties de salut mental, prevenció i atenció comunitària, els coordinadors seran la directora general de Salut Mental, Alicia González, i el coordinador autonòmic de Salut Mental, Oriol Lafau.

Finalment, el director d'Assistència Sanitària del Servei de Salut, Raúl Lara, serà el coordinador de la sisena línia estratègica que cobrirà l'increment de l'activitat programada i la reducció dels temps d'espera per a consultes amb especialistes i intervencions quirúrgiques. Quant als terminis, García ha indicat que durant el mes de desembre s'espera tenir els grups de treball conformats, que es reuniran les vegades que considerin necessàries, i poder presentar el Pacte per a la salut el primer semestre de 2024 "amb l'objectiu que perduri més enllà d'una legislatura". D'altra banda, el director de l'IB-Salut ha assenyalat que la presentació d'aquest pacte "evidencia el compromís del Govern amb la salut dels ciutadans" i que "es posa humilment a la disposició dels agents implicats per fixar el camí". Igualment, ha defensat que des de l'IB-Salut estan "convençuts" que la col·laboració i coordinació per elaborar aquest pacte "és l'únic camí possible" per "assolir un acord que permeti delimitar a mitjà i llarg termini els reptes de la sanitat a les Balears".

stats