Agricultura
Societat 19/10/2023

Consumir producte local redueix un 55% les emissions de CO₂ amb relació a l'importat de la Península

La tomàtiga lidera la producció hortofructícola de Mallorca i la síndria és la que menys emet a l'atmosfera

2 min
Pagesos recollint tomàtigues a Mallorca

PalmaEl consum de fruites i hortalisses produïdes a Mallorca suposa una reducció d'un 55% de les emissions de CO₂ a l'atmosfera amb relació als productes importats de la Península, segons un estudi de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural amb la col·laboració de Som Pagesos Mallorca.

El treball s'ha elaborat a partir dels set cultius més representatius de l'horticultura mallorquina: la carxofa, la coliflor, l'enciam, la síndria, el meló, la tomàtiga i el pebrot, que s'han comparat amb els mateixos productes importats.

Segons ha explicat l'investigador de l'Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera (IRFAP) Jaume Jaume, per fer l'estudi s'ha comparat la producció local i la peninsular tenint en compte les emissions de producció, de transport i la seva absorció a través de la fotosíntesi. En conjunt, el balanç de carboni entre el CO₂ que emeten les fruites i hortalisses produïdes a Mallorca i el que retenen, enfront del producte importat, és "molt favorable", en concret de 64 tones a les Balears enfront de 26 tones en el cas de la Península.

Per la seva banda, el director general de Qualitat Agroalimentària i Producte Local, Joan Llabrés, ha afirmat que "gràcies a aquest estudi, podem dir que tenim evidència científica que consumir fruites i hortalisses locals redueix emissions de CO₂, és millor per al nostre planeta i per a les generacions futures, a més de contribuir a mitigar els efectes del canvi climàtic".

Com a curiositat, dels set cultius estudiats, el que suposa menys emissions des de les Illes és la síndria, amb unes 0,06 tones de CO₂ per hectàrea.

El conseller Joan Simonet, que ha clausurat la trobada, ha afirmat que "és molt important transmetre a la població que consumir producte local té el mateix valor i efectivitat que el reciclatge a les llars. A més, consumir producte local és consumir un producte de qualitat i sostenible mediambientalment".

Més de 18 milions de fruites i hortalissa aquest any

Per la seva banda, l'associació de productors de fruita i hortalissa Som Pagesos de Mallorca ha presentat el balanç de la producció agroalimentària de l'any. Una temporada en la qual s'han produït més de 18 milions de quilos de producte local, amb un valor de 20,8 milions d'euros. Un 23,4% de la producció ha estat de tomàtiga; un 16%, de síndria; un 11%, de meló, i un 6,5%, de cogombre, entre altres productes.

El portaveu de l'associació, Joan Méndez, d'Es Merca, ha destacat que s'ha incrementat la producció d'aproximadament en 1,5 milions de quilograms, a causa, en part, de la incorporació de tres productores de taronges a Som Pagesos, que han suposat més de 600.000 quilograms d'augment de producció en un any que s'ha definit com a "complicat, especialment a l'inici de la campanya, per qüestions climàtiques".

Per altra banda, l'associació ha anunciat la futura creació d'un Centre Logístic Pagès que permetrà coordinar la fabricació d'envasos per contribuir a la promoció i la professionalització del sector.

Som Pagesos representa el 85% de la producció de fruita i hortalisses de Mallorca, amb un miler d'hectàrees de superfície produïda i més de 600 treballadors. L'associació està integrada per Agromallorca, Terracor, Es Merca i Agroilla.

stats