UIB
Societat 05/03/2024

El consum de cafè i cacau: la base de la patent de la UIB per tractar la gota

El descobriment és el resultat de l'esforç investigador de més d'una dècada de la doctora Antònia Costa i el doctor Fèlix Grases

ARA Balears
2 min
Investigadors del laboratori de la UIB

PalmaLa Universitat de les Illes Balears ha patentat un tractament per a la gota basat en una molècula generada pel consum de cafè i cacau. En una nota de premsa, la UIB ha informat que dos investigadors del Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal de la Universitat han patentat un tractament innovador per a la gota basat en les propietats de la 7- metilxantina, un compost generat pel consum de cafè i cacau.

La investigació de la doctora Antònia Costa i el doctor Fèlix Grases ha permès treure a la llum els mecanismes a través dels quals la 7-metilxantina incrementa la solubilitat de l'urat sòdic i inhibeix la formació dels cristalls d'agulles punxegudes que provoquen atacs de dolor, enverinament i inflamació a les articulacions de les persones afectades.

Una via innovadora per tractar la gota

La patent de la UIB es basa en una molècula segura, ja aplicada a l'àmbit mèdic per prevenir problemes de miopia. La molècula en qüestió, que es genera a partir de les reaccions químiques que es produeix a través de la ingesta de productes rics en teobromina com ara el cafè i el cacau. Encara que els nivells d'aquest compost a la sang són insuficients per tenir efectes destacables sobre la cristal·lització de l'urat sòdic, podrien explicar per què estudis previs haurien relacionat el consum de cafè i de cacau amb un menor risc de patir atacs de gota.

Ara, en un treball publicat recentment a la revista científica Biomolècules, els investigadors de la UIB han aconseguit identificar la 7-metilxantina com el metabòlit de la teobromina que inhibeix la formació de cristalls de l'urat sòdic. Així, ambdós investigadors han descobert que la 7-metilxantina s'uneix a l'urat amb el líquid sinovial que envolta les articulacions, per la qual cosa en disminueix la concentració efectiva, n'afavoreix la solubilitat i impedeix la formació dels cristalls que causen els símptomes dolorosos.

Deu anys d'estudi que donen fruit

El descobriment és el resultat de l'esforç investigador de més d'una dècada de la doctora Antònia Costa i el doctor Fèlix Grases per intentar trobar una solució a aquesta patologia que afecta entre el tres i el cinc per cent de la població mundial.

La recerca dels investigadors de la UIB té els seus orígens en el descobriment, l'any 2014, de la teobromina com a substància inhibidora de la cristal·lització de l'àcid úric, que causa la litiasi úrica. Aquella recerca, que llavors també va donar lloc a una patent, va conduir els investigadors a l'estudi de substàncies derivades de la teobromina i la cafeïna com a inhibidores de la cristal·lització de l'urat sòdic com a possible solució a la gota. Ara, l'esforç dels investigadors de la UIB ha donat els seus fruits. La Universitat espera que l'interès que ja ha manifestat la indústria farmacèutica per la patent arribi a bon port i es materialitzi en un acord de llicència que permeti posar el producte a la disposició dels pacients al més aviat possible.

stats