Societat 06/06/2019

El 65% de les consultes al telèfon d'ajuda a menors el 2018 va ser per violència exercida sobre aquest col·lectiu

Els infants, adolescents i adults que varen acudir al servei ho varen fer en un 34% dels casos per maltractament psicològic

Kike Oñate
1 min
UN DE CADA CINC, VÍCTIMA 
 Un de cada cinc nins és víctima d’abusos o d’agressions sexuals.

PalmaEl 65% de les 2.157 consultes fetes a les Balears a través de la línia telefònica d'atenció a l'infant i a l'adolescent el 2018 va ser per violència exercida sobre aquest col·lectiu. Els menors i adults que varen acudir al servei ho varen fer en un 34% dels casos motivats per un maltractament psicològic i en un 12%, per presumptes abusos sexuals, que segons el director en funcions de l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència, Serafín Carballo, "podrien haver afectat uns 300 menors". D'altra banda, el director també ha recordat que el 30% dels infants balears l'any 2017 vivia al llindar de la pobresa, quatre punts més que la mitjana europea. "La crisi econòmica no ha permès remuntar l'índex en aquesta matèria", ha dit.

Segons l’informe anual de l'any 2018 fet per l'Oficina Balear de la Infància i l’Adolescència, i que aquest dijous l'Oficina ha lliurat davant el president del Parlament, Baltasar Picornell, Balears és la comunitat amb més notificacions de maltractament infantil recollides en el Registre Unificat de Maltractament Infantil (RUMI), dependent del Ministeri de Serveis Socials. Així i tot, Carballo ha aclarit que això no vol dir que les Illes siguin la regió de l'Estat on hi ha més casos de maltractament, sinó "on més es notifiquen". Carballo també ha destacat positivament que a la Comunitat hi ha 700 famílies que tenen nins en acollida.

Durant l'any 2018, l'Oficina va dur a terme 259 actuacions, el 62% de les quals –160– han implicat l'obertura d'un expedient relacionat amb una possible vulneració de drets dels menors. A més, el 2018, dels 259 atesos per l'oficina, un 88% del total de consultes va ser a Mallorca, un 6,28% a Eivissa, i un 1,93%, a Menorca.

stats