Societat 19/12/2018

La consellera Gómez esgrimeix la recuperació de drets dels ciutadans per defensar els pressupostos de Salut

L'oposició critica la demora de les principals mesures de la Conselleria, que entraran en vigor a final de legislatura

Carles Tudurí
3 min
La consellera Patrícia Gomez, en una intervenció en el Parlament.

PalmaLa consellera de Salut, Patricia Gómez, ha destacat durant la defensa dels pressupostos de la seva Conselleria davant el Parlament que són uns comptes "transformadors" que aposten per una clara recuperació dels drets dels ciutadans. En canvi, des de l'oposició han criticat la demora de la majoria d'actuacions del seu departament i han ressaltat el fet que no es posaran en marxa fins al final de la legislatura.

Gómez ha recordat que, en comparació amb l'inici de la legislatura, la Conselleria invertirà 410 milions més per a la millora dels seus serveis. Entre les mesures més destacades, ha apuntat l'eliminació del copagament farmacèutic, que beneficiarà prop de 190.000 pensionistes. També ha comentat que a principi de legislatura existia una llista d'espera per a la primera visita de 22.000 persones i que ara en són només unes 700.

Així mateix, considera que la recuperació del decret de garantia de demora, que permet al pacient acudir a la sanitat privada si no és atès en els terminis màxim establerts, suposa una millora del servei als pacients, igual que la creació de la figura del defensor de l'usuari.

També s'ha mostrat molt satisfeta per la recuperació de la targeta sanitària sense cost i per l'aprovació de la gratuïtat dels aparcaments de Son Espases i Can Misses. També ha acusat el Partit Popular de tancar centres sanitaris a l'horabaixa en la legislatura anterior i de no donar cobertura a les persones sense targeta sanitària.

Gómez ha recordat que s'ha aprovat una oferta pública per al sector de sanitat de prop de 5.100 places i que s'han incrementat les retribucions dels metges i de la resta de personal sanitari. La posada en marxa de la Facultat de Medicina ha estat també un dels fets que més ha destacat la consellera.

Crítiques pels retards

La principal crítica dels partits de l'oposició ha estat centrada en el retard de la Conselleria a l'hora de posar en marxa algunes de les seves mesures. "Ens ha volat la legislatura planificant", ha destacat la portaveu d'El Pi, Maria Antònia Sureda.

La representant de Ciutadans, Olga Ballester, ha indicat que en aquests moments encara no s'ha eliminat el copagament ni existeix la gratuïtat de Son Espases i Can Misses. Així mateix, ha dit que no s'ha posat en marxa de manera efectiva el decret de garantia de demora ni el defensor de l'usuari de la sanitat pública. Ballester ha acusat la consellera de viure de titulars durant aquests quatre anys.

Per part seva, el portaveu del PP, Vicent Serra, ha incidit en la poca eficiència de la Conselleria i ha remarcat que no és cert que les llistes d'espera s'hagin reduït. Serra ha subratllat, a més, la falta de professionals per cobrir especialitats com pediatria, fet que provoca molt de temps d'espera per ser atès en determinades àrees: "Dos anys per a una segona visita", ha assegurat.

Xelo Huertas, del grup mixt, ha reptat la consellera a fer una cridada telefònica amb mans lliures per demanar hora, ja que assegura que s'estan donant cites per a final de 2019.

Pressupost

El pressupost de la Conselleria de Salut per a 2019 és de 1.730 milions d'euros, xifra que suposa un augment de 145 milions. L'increment és del 9,2% sobre el 2018 i del 31% amb relació a l'inici de legislatura, el 2015, fet que suposa un augment de 410 milions.

A més, s'ha registrat un fort increment del capítol del personal, al qual es dedica un total de 829 milions, un 7,36% d'augment per fer front al pagament dels prop de 16.000 professionals que fan feina al servei de salut. Per a la pujada prevista dels sous, que és d'un 2,5%, s'hi destinaran 17,4 milions; per al reconeixement de la carrera professional, 5,9 milions; per a la contractació de nous professionals, 5,3 milions, i per a l'eliminació de la desigualtat salarial entre homes i dones, 1,6 milions. En total, l'increment és de 56,8 milions.

Les partides finals destinades al decret de garantia de demora o als aparcaments esmentats no estan especificades perquè se'n desconeix el cost final. Per eliminar el copagament de medicines als pensionistes, s'hi preveu una partida de 15 milions d'euros.

L'IB-Salut té assignat un pressupost de 1.694 milions, un 9,28% més sobre el 2018, que ha estat de 1.550 milions. Aquesta assignació suposa que l'IB-Salut gestiona el 31,04% del pressupost de la Comunitat, que és de 5.457 milions.

stats