Societat 06/07/2021

El Consell de Menorca retrà homenatge als morts del Desastre d'Annual

Es té constància de la mort de més de 40 homes entre 1921 i 1927

Iván Martín
1 min
El monument s'alça en el cim del Monte Toro.

Es MercadalEl Consell de Menorca recordarà en un acte memorial tots els menorquins i militars de la guarnició de Menorca morts a la Guerra del Marroc (1909-1927), quan es compleixen justament cent anys del Desastre d'Annual. L'acte se celebrarà al monument del Monte Toro, que es va construir l'any 1928 per recordar aquests homes, i comptarà amb la participació de familiars de víctimes. L'endemà, divendres dia 23, es projectarà a la seu de l'Institut Menorquí d'Estudis (IME) la pel·lícula Blocao amb un col·loqui posterior.

El Consell vol fer aquest reconeixement als espanyols que van ser enviats a "una guerra absurda" i també vol expressar "la seva solidaritat i sentiment cap a les víctimes rifenyes". Al mateix temps s'inicia un procés de recerca històrica d'aquells fets i el seu impacte entre els menorquins de fa 100 anys. Van ser centenars de menorquins i residents de l'illa, soldats de lleva en la seva major part i d'origen modest, els que varen participar en la guerra colonial d'Espanya al Rif, al Protectorat de Marroc. Actualment ja es té constància de la mort entre 1921 i 1927 de més de 40 homes de Menorca a causa de la conflagració i algunes fonts apunten a més d'una quinzena de pèrdues humanes per malaltia.

L'acte al Monte Toro inclourà una ofrena floral i una actuació musical de membres de l'Orquestra de Cambra Illa de Menorca (OCIM) a més dels parlaments de l'historiador Miquel Àngel Casasnovas i de les autoritats del Consell. Pel que fa a la reproducció de Blocao, del director mallorquí Pere March Torrandell, tracta sobre uns soldats del batalló d'infanteria d'Inca que són mobilitzats el 1924 per anar a l'anomenada guerra d'Àfrica.

stats