Societat 05/02/2021

El Consell de Menorca descarta fer la fira Arrels de manera presencial

El certamen del producte local i de la gastronomia ja no es va dur a terme l'any passat

Iván Martín
3 min
Els productes de proximitat com el formatge són el principal atractiu de la Fira Arrels.

MaóLa fira Arrels, el certamen per excel·lència del producte local i la gastronomia de Menorca, haurà d'esperar, com a mínim, un any més per fer-se de manera presencial. Així ho ha assegurat el conseller insular de Projecció Econòmica, Miquel Company, que argumenta la proposta amb la situació sanitària que continua vigent a l'illa. La fira s'havia de fer el mes d'abril i, tot i el procés de vacunació, es considera prest per garantir la seguretat dels assistents. A més, cal tenir en compte que els preparatius s'inicien mesos abans i que l'escenari empresarial tampoc no ajuda a celebrar Arrels presencialment. De tota manera, Company reconeix que estudien una possible alternativa: "Hi ha molta il·lusió per tornar al format de la fira, tal com la coneixíem abans de la pandèmia, però és inviable pensar en un acte que en dos dies concentra més de 5.000 persones".

Arrels ja no es va poder dur a terme l'any passat per la situació epidemiològica, fet que significà una aturada a un projecte engrescador i que ha aconseguit consolidar-se com el punt de trobada del teixit productiu del camp. També el seu vessant divulgatiu de la gastronomia ha obert un espai a la societat menorquina. El conseller Company té clar que "la prioritat és la salut", i afegeix: "Resulta impensable fer-la, perquè consideram que no disposar de totes les garanties necessàries seria una falta de respecte a la fira i als mateixos productors. Estam valorant diferents idees, però no hi ha res definitiu".

Un conseller 'tocat' pels efectes de la pandèmia

Miquel Company no rebutja parlar d'altres qüestions d'actualitat, fins i tot del baix nivell de popularitat de la classe política. Reconeix i entén les crítiques constants que la societat trasllada per diferents canals als responsables de les institucions: "És evident que no passam per un bon moment i ho comprenc perquè la situació al carrer és dramàtica i tota aquesta tensió es gira cap a nosaltres". Aquesta sensació de Company contrasta amb la feina que internament s'està fent per reduir els efectes econòmics i socials de la pandèmia: "Estam treballant més hores que mai i tots els departaments s'impliquen al màxim. Sabem que calen respostes a tots els sectors econòmics i a l'àmbit social; no volem deixar ningú enrere, però no és fàcil".

En aquest sentit, el titular de Projecció Econòmica s'ha fixat com a repte agilitzar al màxim el pagament de les ajudes: "Ho vàrem aconseguir l'any passat, pagant abans de finalitzar l'exercici i en un temps rècord per completar tot el procés una partida de dos milions d'euros", i es mostra convençut que les ajudes als sectors perjudicats per les restriccions també s'ingressaran ràpidament. Per últim, empatitza amb les famílies menorquines que viuen moments d'incertesa i explica que aquestes situacions afecten a títol personal: "Hi ha drames socials i laborals, moltes famílies que d'un dia per l'altre han vist com el seu projecte de vida ha fet un gir inesperat i complet. Tots els sectors pateixen un descens de facturació, ja sigui per tancaments parcials com la restauració o per la caiguda del consum industrial i turístic".

Company, i la resta d'equip del Consell, no són aliens a la realitat: "Com a menorquí i coneixedor d'aquest món productiu i industrial em fa molt de mal, i intentes treballar per disposar de les eines que serveixen per ajudar qui ho necessita. A vegades ho aconsegueixes, però altres no".

stats