Societat 10/01/2019

El Consell de Mallorca instarà el Govern i Cort a comprar la finca de Son Quint

L'objectiu és crear una comissió negociadora per tal de minimitzar l'impacte de les instal·lacions elèctriques d'aquest indret soterrant la línia d'alta tensió

K. O.
2 min
La línia d'alta tensió actualment en curs

PalmaEl ple del Consell de Mallorca ha votat per unanimitat a proposta d'El Pi que la institució insular insti el Govern balear i l'Ajuntament de Palma a adquirir la finca de Son Quint amb l'objectiu de crear una comissió negociadora per tal de minimitzar l'impacte de les instal·lacions elèctriques d'aquest indret soterrant la línia d'alta tensió, a més de preservar-ne els valors naturals, patrimonials i paisatgístics.

Tot i que la compra d'aquest espai no garantirà que Red Eléctrica, la companyia que duu a terme la construcció de línia d'alta tensió a Son Puig, estigui obligada a soterrar la línia, sí que pot ser una "primera passa per trobar una solució", com ha expressat el conseller Iván Sevillano.

El projecte va ser planificat abans que la serra de Tramuntana fos declarada Patrimoni de la Humanitat, i per aquesta raó s'hi permet la construcció de les torres. En aquest sentit, Mercedes Garrido ha mostrat la seva profunda "decepció" perquè Red Eléctrica pensa en dimensions continentals i no insulars, atès que fins ara no s'havien produït impactes "tan greus".

Participació ciutadana

Diversos veïns afectats pel projecte han intervingut en el ple. D'aquesta manera, Fernando Franc de l'Associació de Veïns de Son Puig ha recordat que "els impactes de salut relacionats amb les torres estan avalats per estudis i en el nostre cas afectarien una escola amb molts d'infants". Franc també ha explicat que l'informe mediambiental de l'obra es va fer quan encara no s'hi havien construït les diverses edificacions de la zona i que ara se situen a pocs metres de les torres projectades.

Per la seva banda, Pere Felip, de la Unió d'Associacions de Mallorca, ha donat el seu suport als veïns de Son Puig perquè consideren que és una política en contra del medi ambient i que el Pacte municipal ha "mentit", fet que perjudica "a la seva credibilitat com a polítics", ha dit. D'aquesta manera, insten el Govern balear, l'Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca que redefineixin el traçat de la línia d'alta tensió.

Un altre col·lectiu que ha volgut intervenir en el ple és l'Associació de Son Rapinya. Considera que "el bosc afectat" és un pulmó verd de Palma i que "la millor manera d'arreglar-ho és que formi part del parc de Bellver", fet que sí que seria un benefici per a la majoria".

stats