Societat 07/05/2021

El Consell de Mallorca, en contra que l'Estat posi peatges a l'illa

MÉS també ha rebutjat la proposta del govern espanyol, que de moment no afecta les vies illenques perquè són gestionades per la institució insular

2 min
El Consell de Mallorca  fa els deures amb el deute acumulat de la carretera de Manacor

PalmaEl Consell de Mallorca ha rebutjat aquest dijous la intenció del govern espanyol d'implantar a partir del 2024 un model de peatge de pagament per ús a totes les vies ràpides de l'Estat, tant autopistes com autovies. D'aquestes vies, a l'illa n'hi ha tres: la Ma-1, que connecta Palma amb Peguera; la Ma-13, des de Palma fins sa Pobla, i la Ma-19, que enllaça Palma i Llucmajor. El Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del govern espanyol, que preveu implantar aquest "mecanisme de pagament", no afectaria les carreteres de Mallorca, perquè només es desenvoluparia a les de titularitat estatal, i el Consell en gestiona les de l'illa. Així i tot, el conseller de Mobilitat, Iván Sevillano, ha assegurat que s'hi oposaran en cas que finalment afectassin les de Mallorca.

"Els ciutadans ja pagam amb els nostres impostos la construcció i la conservació de les carreteres i no hem de pagar triplement", ha afirmat Sevillano, que ha afegit que treballarà perquè no s'implantin peatges a Mallorca. També ha dit que a l'illa "no tenim el dèficit de conservació i explotació que tenen moltes carreteres de la Península".

En la mateixa línia, el diputat de MÉS, Josep Ferrà, ha rebutjat la iniciativa del govern espanyol perquè "només la proposta ja suposa un atac i una manca de respecte als ciutadans de les Balears". El sobiranista ha considerat en una nota de premsa que "el govern espanyol sembla no tenir fi en el seu intent d'espoliar-nos tot el que pugui i més".

Si bé des de MÉS comparteixen la filosofia d'incentivar una mobilitat més sostenible "això no pot fer-se augmentant l'excessiva càrrega fiscal que ja patim". Cal recordar que el pla de l'Estat defensa que l'objectiu és avançar cap als principis que "qui utilitza paga i qui contamina, paga". Ferrà també ha recordat que l'Estat encara no ha pagat el conveni de carreteres de Mallorca i que hi ha una "nul·la" inversió en transport ferroviari i en el transport metropolità de Palma.

Cal tenir en compte que la proposta de crear un model de peatges de pagament també ha generat el rebuig generalitzat de les comunitats autònomes, del sector del transport i de les associacions de consumidors, i fins i tot ha obert noves diferències en l'executiu de Pedro Sánchez, ja que Unides Podem, que forma part de la coalició de govern, s'hi ha posicionat en contra.

stats