Societat 30/11/2020

Els margers ja tenen títol oficial

El Consell de Mallorca recupera l'escola d'aquest gremi i n'oferirà formació professional a partir de l'any que ve

Catalina Riera
2 min
Marger a Deià

PalmaEls margers ja tenen títol oficial. Aquesta qualificació arriba després que aquest ofici hagi estat inclòs, el 24 de novembre, en el catàleg estatal de qualificacions. "Era un dels objectius del Gremi de Margers de Mallorca. Volíem protegir l'ofici i divulgar-lo, però sobretot assegurar que es continuàs ensenyant i aprenent, així com nosaltres ho vàrem aprendre en el seu moment", ha explicat a l'ARA Balears el president del Gremi de Margers, Lluc Mir.

Aquesta qualificació dona via lliure a recuperar la desapareguda Escola de Margers de Mallorca i a començar a impartir els primers cursos a partir de l'any que ve. "És una passa més en el reconeixement merescut d'aquest ofici i de la tècnica de pedra en sec, que defineix el paisatge de Mallorca i forma part del nostre patrimoni col·lectiu", ha afegit la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, durant una roda de premsa en la qual s'ha presentat aquesta qualificació.

"Arran de les nostres demandes i amb la col·laboració de la Conselleria d'Educació es va contactar amb l'Institut Nacional de Qualificacions perquè mirassin de redactar aquesta qualificació professional, que no existia fins a aquest moment, però ara ja està activa, és oficial i vàlida", explica Mir.

Per obtenir aquesta acreditació hi ha dues vies: una és la formació a través dels cursos i l'altra, per experiència. En aquest darrer cas, els margers, de 20 anys o més, que vulguin acreditar la seva qualificació hauran de demostrar que els darrers deu anys han fet feina en el sector un mínim de tres anys. També hauran de demostrar que han treballat com a mínim 2.000 hores. Així mateix, es podran acreditar 300 hores de formació no formal.

El conseller d'Educació, Martí March, ha assenyalat la importància de potenciar aquest tipus de qualificació a les Balears. Per això, des del seu departament es començarà a crear una especialitat de Formació Professional (FP) sobre Construcció en pedra en sec. També s'estudiarà crear un curs d'especialització d'aquesta matèria per a grau mitjà. "Els cursos d'especialització es coneixen com els màsters d'FP i, enguany, per primera vegada, se n'ofereix un a les Balears.

stats