Societat 20/04/2022

El Consell de Mallorca destinarà un milió d'euros a la serra de Tramuntana

Per primera vegada, particulars i explotacions agrícoles es podran adherir a les dues línies subvencionables, l’etnològica i l’agrícola

ARA Balears
2 min
El poble de Banyalbufar.

PalmaLes ajudes per protegir la serra de Tramuntana ascendeixen enguany fins al milió d'euros, segons ha anunciat aquest dimecres la consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, en una roda de premsa.

Aquesta convocatòria inclou, per primera vegada, l'opció que els particulars i les explotacions agrícoles es puguin adherir a les dues línies subvencionables, la de projectes etnològics i la d’iniciatives agrícoles. "L'objectiu d'aquest canvi és que amb les seves actuacions puguin millorar la protecció i conservació dels valors de la serra de Tramuntana pels quals ha estat reconeguda com a patrimoni mundial per la Unesco", ha assenyalat.

Dues línies

D'aquesta manera, podran triar entre posar en marxa un projecte etnològic o agrícola, amb un total de 10.000 euros, o podran optar a dos projectes d'aquestes dues línies, que sumin entre els dos la mateixa quantitat, 10.000 euros. En aquest sentit, la consellera ha explicat que, anteriorment, els projectes subvencionats ascendien a 5.000 euros màxims i no es podien sumar.

Per altra banda, ha destacat que, també per primera vegada, s'ha obert una línia de subvenció per als ajuntaments, sobre la redacció i actualització del catàleg dels camins públics, de 20.000 euros. "Volem ajudar els ajuntaments a aclarir l'accés als camins públics de manera respectuosa", ha manifestat Garcías.

A més a més, els ajuntaments dels municipis de la serra de Tramuntana tindran a partir d'ara la possibilitat, juntament amb la comunitat de regants, de demanar subvencions de la línia etnològica, amb ajudes que ascendeixen fins als 10.000 euros.

Fins a 30.000 euros

Finalment, la convocatòria del 2022 inclou una altra possibilitat que abans no existia, que és que els ajuntaments i els particulars amb béns catalogats, sempre que aquests darrers garanteixin el règim de visites, podran demanar un projecte de la línia etnològica per 20.000 euros o un patrimonial arquitectònic de 30.000 euros.

"La línia agrícola s'ajusta al calendari del camp i incorpora la poda des de l'1 de gener", ha destacat Garcías, qui ha aclarit que es poden presentar abans i després d'aquesta data. També ha remarcat que la línia agrícola subvenciona la sembra amb espècies pròpies de la serra de Tramuntana.

stats