Societat 24/11/2021

El Consell de Mallorca vol cobrir carreteres amb pèrgoles fotovoltaiques

La institució insular i el Govern han presentat un pla per aprofitar zones degradades i sense ús properes a les vies, com ara sortides d'autopistes o murs

ARA Balears
2 min
Una recreació de com podrien ser les pèrgoles amb plaques solars que el Govern i el Consell de Mallorca volen posar

PalmaEl Govern i el Consell de Mallorca preveuen instal·lar plaques solars a espais degradats de les carreteres de l'illa aprofitant zones degradades i sense ús, com ara terrenys adjacents a les sortides d'autopistes o murs lleugerament inclinats, com el que hi ha poc després de sortir del túnel de Gènova en direcció a Andratx. També es volen cobrir les vies i aparcaments amb pèrgoles fotovoltaiques, segons el pla presentat aquest dimecres per ambdues institucions. Aquest sistema es preveu aplicar en un tram de la sortida de l'aeroport en direcció a Palma, a l'altura de l'edifici d'HotelBeds. També es volen posar panells a rotondes, estacions d'autobús i mitjaneres amb la llei climàtica balear, que marca ocupar aquests espais per generar energia renovable.

L'estudi de viabilitat fet pel Consell preveu un potencial de fins a 150 MW de potència, l'equivalent al consum d'entre 30.000 i 45.000 famílies, segons ha informat la Conselleria de Transició Ecològica, Sectors Productius i Memòria Democràtica en un comunicat. La seva instal·lació permetria incrementar un 5% la presència de les renovables al conjunt de les Illes. La inversió total del pla seria d'entre 100 i 150 milions d'euros, i almenys un part es podria pagar amb els fons europeus, però també amb partides del Fons d'Illes Sostenibles. El mateix estudi

"Des que vàrem començar la legislatura sempre hem tingut clar que es poden gestionar les carreteres de Mallorca d'una altra manera, amb sensibilitat ambiental", ha comentat el conseller de Mobilitat i Infraestructures del Consell de Mallorca, Iván Sevillano, durant la presentació del pla. "Hem de començar a fer de les nostres carreteres un espai hàbil per a les energies renovables i així donar un respir al sòl rústic", ha apuntat, a més d'afegir que col·laboraran amb l'Institut Balear de l'Energia (IBE) perquè gestioni els panells que es posin.

El director gerent de l'IBE, Ferran Rosa, ha afirmat que les carreteres ofereixen l'oportunitat de reduir les emissions de carboni i el consum de territori, a més de fer visibles les energies renovables com a element vertebrador de la transició energètica. Un dels objectius del Govern és utilitzar tots els espais que siguin de propietat pública per posar plaques fotovoltaiques, segons ha explicat el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes. "Agraïm que el Consell els posi a disposició", ha comentat.

El director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha explicat que el pla tindrà una implementació a curt termini i haurà de servir per a l'autoconsum de la xarxa de carreteres i per a la venda a la xarxa de la resta d'energia, que ajudarà a assolir els objectius d'emissions i renovables de la Llei de canvi climàtic. Així mateix, ha assegurat que es posaran a disposició de la resta d'illes per replicar el mateix projecte.

stats