Societat 06/05/2021

El Consell de Mallorca celebra que el TSJIB avali la zonificació del lloguer turístic

El Tribunal Superior ha desestimat el recurs d'Habtur contra la mesura aprovada fa tres anys per la institució insular

ARA Balears
2 min
La màxima institució menorquina ha detectat un elevat nombre d'habitatges que incompleixen la normativa turística.

PalmaEl Consell de Mallorca ha celebrat aquest dijous la sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJIB) que desestima el recurs d'Habtur contra la zonificació de les estades turístiques en habitatges d'ús residencial, una mesura aprovada per la institució insular fa tres anys.

"El tribunal corrobora que els criteris responen a motivacions raonades, motivades, objectives, no discriminadores i fonamentades en l'interès general i en consonància a la doctrina del Tribunal de Justícia Europeu", ha explicat el Consell en un comunicat. La consellera de Territori, Maria Antònia Garcías, ha afirmat que "treballam per defensar la sostenibilitat, tenint en compte que les necessitats de les zones madures són diferents de les que no ho són", i ha afegit que l'objectiu de la zonificació és cercar un equilibri.

"El que hem fet és distribuir les places atenent als llocs on genera efectes positius, tenint en compte on ja suposen o podrien suposar un problema", ha comentat la consellera. Garcías també ha destacat que la sentència deixa clar que "actuam a favor de l'interès general amb criteris d'urbanisme, d'ordenació territorial, de medi ambient, de convivència i de mobilitat".

Cal recordar que Habtur va afirmar que "la zonificació s'ha de fer amb criteris objectius, no d'acord amb criteris ideològics", assenyala Tomàs Villatoro, que també assegura que "el que fa el Consell és protegir el sector hoteler en detriment dels propietaris d'habitatges que volen exercir el lloguer turístic".

El tribunal considera justificades i proporcionals les restriccions parcials que estableix la zonificació als nuclis turístics madurs o als pobles, on només es poden llogar habitatges a turistes durant 60 dies l'any. La sentència que rebutja el recurs d'Habtur descarta que la zonificació vulneri la normativa europea sobre serveis i la regulació espanyola sobre els límits dels plantejaments urbanístics de l'activitat econòmica. També assenyala que bona part de la norma del Consell ja es troba en la Llei de turisme de les Balears, que el Pacte va modificar per zonificar els lloguers turístics.

Cal recordar que quan Habtur va presentar el recurs, l'advocat contractat per la patronal, Tomàs Villatoro, va dir que "la zonificació s'ha de fer amb criteris objectius, no d'acord amb criteris ideològics". A més, va afegir que "el que fa el Consell és protegir el sector hoteler en detriment dels propietaris d'habitatges que volen exercir el lloguer turístic".

L'anterior consellera de Territori, Mercedes Garrido, va criticar el recurs dient que Habtur feia campanya electoral, perquè el president de la patronal, Joan Miralles, es presentà en aquell moment com a candidat d'El Pi a les eleccions generals.

stats