Societat 16/09/2020

Cladera reivindica que el Pacte ha posat en marxa el 76% dels compromisos acordats a Raixa

La presidenta del Consell de Mallorca afirma en el debat de política general de la institució que "som un govern que procura fer el que diu"

K. O.
2 min
La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, aquest dimecres.

PalmaLa presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, ha reivindicat aquest dimecres la gestió que ha fet el govern del Pacte d'esquerres a la institució malgrat la crisi del coronavirus i ha assegurat que "som un govern que decideix, que actua i que procura fer el que diu". Durant el discurs del debat de política general, Cladera ha dit que en poc més d'un any MÉS per Mallorca, Unides Podem i el PSIB han posat en marxa el 76% dels compromisos signats en els Acords de Raixa. Això suposa que han iniciat 101 projectes dels 133 consensuats.

Els partits de l'oposició, en canvi, han criticat la presidenta: "L’únic que cerca és anunciar titulars", segons ha dit el portaveu del PP, Llorenç Galmés, mentre que la consellera d'El Pi, Xisca Mora, ha lamentat la "manca de lideratge" de Cladera i ha afirmat que el discurs l'havia copiat a la presidenta del Govern, Francina Armengol. La portaveu de Ciutadans, Beatriz Camiña, ha criticat que la presidenta del Consell hagi repetit molts projectes que ja havia anunciat, com ara diverses obres a carreteres.

La presidenta ha defensat que el model de carreteres del Consell està "allunyat" de les grans obres i que aposten per millorar i adequar l'actual xarxa existent per minimitzar la intervenció sobre el territori i "fomentar" la mobilitat sostenible impulsant un camí per a bicis entre el camí dels Reis i Son Espases i un vial cívic al camí Salard de Palma.

"Aquesta crisi està servint per valorar els serveis públics i per demostrar la importància de disposar recursos suficients", ha dit Cladera, qui ha lamentat que no es puguin fer servir els 500 milions d'euros dels romanents municipals. També ha defensat el decret dels romanents que va ser rebutjat al Congrés.

L'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) posarà en marxa el centre residencial per a infants i adolescents víctimes d'explotació sexual a l'octubre. A més, a final de setembre es presentaran les conclusions de l'informe de la comissió d'experts que analitza l'escàndol de prostitució de menors tutelats per l'IMAS.

Cladera ha recordat que ampliaran el Servei Integral d'Atenció a Domicili per atendre 250 persones dependents de 26 municipis de l'illa i que han habilitat la planta nou de la residència de gent gran de la Bonanova. També ha comentat que ja s'han licitat les obres de la nova residència Miquel Mir i ha assegurat que doblaran el pressupost d'ajudes econòmiques per a les entitats que treballen amb persones en risc d'exclusió social. A més, reforçaran l'atenció a les dones víctimes de violència de gènere oferint microcrèdits per a dones emprenedores.

Sobre els casos de covid-19 entre el personal i els usuaris de les residències de gent gran, la presidenta ha destacat la baixa incidència registrada als centres que gestiona l'IMAS: de 104 morts a l'illa, només quatre han estat a residències del Consell. "No ens consola, perquè darrere de les xifres sempre hi ha persones i famílies", ha apuntat, i ha afegit que la baixa incidència dona "valor a la gestió pública". Cladera ha dit que el Consell impulsarà les lleis de gent gran per garantir una vida digna, independent i participativa dels ancians, però també una llei de la serra de Tramuntana per potenciar-ne la conservació. Per diversificar l'economia es preveu impulsar l'economia circular i social.

stats