Joc
Societat 03/05/2023

"És conscient que el joc pot crear addiccions?", la pregunta que faran les escurabutxaques

En compliment de la normativa balear del joc, les màquines hauran de modificar el seu sistema operatiu per no emetre sons ni llums

2 min
Missatge que ha d'aparèixer a les màquines escurabutxaques.

Palma"És major d'edat i conscient que el joc pot crear addiccions?". Els usuaris de les màquines escurabutxaques hauran de respondre a aquesta pregunta, d'acord amb la darrera mesura aprovada per la Comissió del Joc de les Illes Balears aquest dimecres com a part del desplegament de la llei autonòmica. Així, les màquines recreatives de tipus B hauran d'incloure aquest missatge amb la intenció de no incitar els usuaris al joc, segons ha informat el Govern.

A més, se n'haurà de modificar el sistema operatiu perquè no emetin llums ni sons i, mentre no s'utilitzin, restaran inhibides, és a dir, sense emetre cap mena d'estímul que pugui incitar a jugar i amb l'entrada de monedes i bitllets completament deshabilitada. Només s'hi podrà veure –com a estalvi de pantalla– un missatge que recordi la prohibició legal del joc a persones menors de 18 anys i a les inscrites en el registre de persones autoprohibides.

El Govern ha arribat a aquest consens amb fabricants i instal·ladors, amb l'objectiu d'agilitzar l'adaptació de les anomenades màquines escurabutxaques a la nova Llei balear del joc, en vigor des del passat 8 d'abril. Amb motiu de l'anunci, el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, ha denunciat que aquestes màquines "són de molt fàcil accés: es troben a bars, a restaurants. No les vas a cercar i les trobes. Per tant, és necessari actuar-hi immediatament. Són possibles fonts d'inici en el joc i, per tant, d'addiccions potencials".

El director general de Comerç del Govern, Miquel Piñol, ha puntualitzat que la llei estableix un termini màxim –el 2024– per adaptar les prop de 5.000 màquines escurabutxaques que conformen el parc de les Illes Balears. Ara bé, ha insistit que el fet que l'adaptació i homologació es faci tan aviat com es pugui depèn tant de la voluntat del Govern com dels fabricants i instal·ladors.

stats