Societat 04/06/2021

Confusió entre els restauradors per les noves mesures: "Jo mir què fa el veí"

Aquest divendres s'amplia l'aforament dels bars i restaurants: 10 persones per taula a exterior i 6 a interior

4 min
El cafè Riutort de Palma,

PalmaS'elimina el toc de queda, es permeten les reunions socials i s'amplia l'aforament dels bars i restaurants: a partir d'aquest divendres les taules podran ser de 10 persones a exterior i 6 a interior, segons va anunciar ahir el Govern. Però els restauradors no acaben de tenir clar què poden fer i quan, perquè des de l'inici de la desescalada han patit multitud de canvis. "Continuu amb les taules de quatre perquè no sé quan podré ampliar el nombre de persones. Jo mir el que fa el veí. Així si ve la policia estam tots igual", explica el propietari de La Trastienda, Rafael Calderón. "Més o menys sé les restriccions, però no les conec al 100%. Com que va canviant tot contínuament ja no li donam importància", afegeix.

Cal recordar que fins ara només es permetien fins a quatre comensals per taula, tant a exterior com interior. Aquestes noves mesures s'havien d'ampliar aquest diumenge (amb vuit persones a les terrasses i mantenint les quatre a l'interior), però el Govern les ha avançades i ampliades aquest divendres: a partir d'avui a l'exterior hi pot haver un màxim de 250 persones, 10 persones per taula i els restauradors poden tenir obert fins les 00.00 h.

Aquestes mesures no han estat oficials fins aquest migdia, moment en què s'han publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), quan alguns bars ja les han aplicades. N'és un exemple el Cafè Riutort. El seu propietari, Albert Comas, ha canviat l'aforament a l'interior del seu negoci aquest matí, de manera que ha passat d'un 30% al 50%. "Pensava que ja es podia aplicar, perquè el Govern ha publicat a les seves xarxes que les mesures canviaven avui. Ho hem fet un poc abans d'hora, esper que no tinguem problemes per això", explica Comas.

L'encarregat del Gibson, Juan David Muñoz, opina que la informació donada per l'Executiu és confusa, i no sap que el local pot tenir obertes les portes fins les 00.00 h. "Pensava que fins diumenge havíem de tancar a les 23.00 h. Trob que la informació que ens dona l'Executiu està mal explicada. Ara tenim taules de quatre a l'exterior, però la cap ja m'ha dit que si ve un grup de 10 persones els posi junts. No sé a partir de quina hora es podrà fer", apunta.

Tot i les noves mesures alguns restauradors no ampliaran l'aforament ni de l'interior ni exterior. És el cas de la propietària del Cafè Espai, Erica Zamora. Confessa que no sap quines són les mesures que entraran en vigor aquest divendres, però tampoc està "preocupada", diu. Continuarà amb taules de quatre persones a l'exterior i ja es plantejarà si en posa cap a l'interior o no. És autònoma i sense ella el negoci no funciona: "Venim d'una situació molt dolenta. No em puc posar malalta, perquè algú haurà d'obrir el local. És cert que a les Illes vivim de l'hostaleria, però això no vol dir que s'hagin d'omplir els locals. Hi ha la necessitat, sí, però hem de ser prudents. Encara que el Govern em deixi tenir taules de deu persones, jo les mantindré de quatre, almenys fins que em vacunin", afirma.

La propietaria de Ramblas Cafè, Gabriela Giménez.

La propietària del Ramblas Cafè, Gabriela Giménez, també té una actitud prudent. Té clar que no obrirà l'interior del seu negoci, i a les taules de l'exterior només hi tindrà cinc persones com a màxim. "Si ve un grup de deu el dividirem en dos. Les taules estaran devora, però mantenint la distància de seguretat", afirma. "Es parlava d'una desescalada lenta, i d'un dia per l'altre es tornen molt permissius. No ens recordam de la situació sanitària per la qual hem passat? Em posa trista que es jugui amb la por", lamenta.

Les restriccions d'enguany en el sector

Fins ara els restauradors estaven "crispats". Acusaven el Govern de no tenir-los en compte, tot i ser un dels principals sectors que impulsen l'economia de les Balears. "Estàvem enfadats perquè les decisions de l'Executiu no eren coherents", explica Muñoz. Un dels moments més difícils pel seu negoci va ser el mes d'abril, quan estaven obligats a tancar entre les 17.00 h i les 20.00 h. "La gent, després de dinar, anava a la plaça i feia botellada, sense mascareta, i amb grups de fins a 20 persones. Era vergonyós. Almenys, al bar els podies tenir controlats, amb taules de quatre i mantenint la distància de seguretat", apunta. Ruiz també es queixa. "Les restriccions han estat un espectacle. El mes de març podíem tenir l'interior obert amb un 30% d'aforament i a l'abril ens varen obligar a tancar. Ara resulta que podem tornar a obrir. No s'aclareixen", afegeix.

Cal recordar que enguany els restauradors han passat per multitud de canvis. En concret, el mes de gener havien de tenir el local tancat i només es permetia el servei a domicili fins les 00.00 h, així com el menjar per endur fins a les 22:00 h. A finals de febrer el Govern va autoritzar la seva obertura fins les 17.00 h, amb un 50% d'aforament a les terrasses i amb quatre persones per taula, màxim de dos nuclis de convivència diferents.

Els restauradors que no disposaven d'espai exterior varen començar a veure llum el mes de març, quan se'ls va permetre obrir l'interior amb un 30% d'aforament i podien tenir fins a quatre persones per taula, de dos nuclis de convivència diferents. Però aquesta mesura només va durar fins a mitjan abril, que van tornar a tancar a causa de la situació sanitària.

La situació dels bars i restaurants canviava el 24 del mateix mes. Tot i que l'interior continuava tancat, els exteriors podien tenir el 100% de l'aforament, amb quatre persones per taula i sense límit de convivència. A més, es va ampliar l'horari d'obertura fins les 22.30 h. A més, el divendres i cap de setmana podien tenir obert fins les 17.00 h.

Dia 20 de maig el Govern va permetre tornar a obrir els interiors. La cabuda era del 50% si els locals no tenien terrassa, però en cas de tenir-la l'aforament màxim era del 30%. Com a màxim quatre persones per taula

Aquestes mesures canvien a partir d'aquest divendres, i queden de la següent manera: a l'exterior es permet el 100% de l'aforament, amb 10 persones per taula i un màxim de 250 persones a la terrassa. A l'interior només hi pot haver un 50% de la cabuda, sis persones per taula i un total de 150 persones. L'horari d'obertura és fins a les 00.00 h.

stats