Societat 03/06/2021

El Govern amplia a partir de demà l'horari de la restauració fins a mitjanit

Iago Negueruela assegura que respecten la decisió de l'alt tribunal, però que no vol dir que hi estiguin d'acord

2 min
La restauració podrà ampliar a partir de demà les persones per taula.

PalmaEl portaveu del Govern de les Illes Balears, Iago Negueruela, ha anunciat aquest dijous horabaixa que el Govern avança a demà la flexibilització de les restriccions que havien anunciat per al 6 de juny. Entre aquestes hi havia eliminar el toc de queda i ampliar la limitació de persones a les reunions socials privades, mesures que el Tribunal Suprem ha decidit tombar avui dematí per mitjà d'una interlocutòria en resposta al recurs que va interposar la Fiscalia. Així, les úniques normes que quedaven pendents per a diumenge eren les relacionades amb la restauració, però finalment entraran en vigor demà. Aquestes consisteixen a ampliar el nombre de persones per taula als bars i restaurants fins a sis persones a interiors i a 10 a exteriors, i a ampliar l'horari fins a mitjanit.

Tot i que la interlocutòria del Suprem només ha provocat que l'aixecament del toc de queda s'avanci tres dies, ha implicat un efecte col·lateral en els plans de l'Executiu autonòmic, que ha convocat un consell de govern extraordinari per demà. Així, preveuen aprovar les noves mesures sanitàries que estaran vigents les properes dues setmanes. El Butlletí Oficial de les Illes Balears les publicarà demà mateix de manera extraordinària i entraran en vigor tot d'una sigui públic.

Sobre la decisió del Tribunal Suprem d'anul·lar el toc de queda, Negueruela ha declarat que "hi ha discussió en la proporcionalitat i no que es pugui fer". "Nosaltres ho respectam, però no vol dir que hi estiguem d'acord", ha afegit. La decisió de l'alt tribunal deixa sense efecte la resolució del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears del 20 de maig, que allargava durant 15 dies més diverses mesures sanitàries, entre les quals hi havia la limitació de moviment entre la mitjanit i les 6 h i de persones a les reunions socials i familiars privades. La resolució de l'alt tribunal és d'aplicació immediata, de manera que a partir d'avui ja no hi haurà toc de queda a l'Arxipèlag.

"La mesura és proporcional"

Negueruela ha mantingut que "ha quedat clar per part del Suprem que les comunitats autònomes poden restringir drets fonamentals i ho poden fer en molts àmbits". Ara bé, "és cert que tant en el toc de queda com en el dret de reunió van fer una valoració sobre la proporcionalitat", ha reconegut. Sigui com sigui, pel conseller "la mesura és proporcional i així ho va creure el Tribunal Superior de Justícia", ha defensat el portaveu autonòmic.

"Malgrat la decisió del Suprem, recomanam que se segueixin aquests paràmetres", ha assenyalat el membre del Govern sobre la limitació de persones en espais privats. Quant a això, ha anunciat que demà l'Executiu aprovarà una resolució per "recomanar que es mantingui aquesta situació i que els grups socials continuïn sent els que va aprovar el TSJIB, de 10 persones a espais tancats i de 15 a oberts".

Demanat sobre si pensa que el Govern ha vulnerat algun dret fonamental amb el manteniment del toc de queda, el conseller ha argumentat que sempre han pres decisions per "protegir vides i recuperar l'economia". Negueruela ha admès que "són mesures controvertides" i que, en aquest sentit, "el Partit Popular té un discurs contradictori perquè vol que estiguem oberts, però no podem fer-ho perquè la situació epidemiològica d'Espanya és dolenta". "En tot cas, hi ha mesures importants que es mantenen, sobretot el control als ports i aeroports, important pel moment de més mobilitat que hi ha ara", ha indicat el portaveu.

stats