Societat 09/11/2021

Confirmen 11 víctimes de la Guerra Civil més a Son Coletes

Se sumen a les 25 identificades durant la primera fase d'excavació i exhumació al cementeri manacorí

ARA Balears
2 min
L'equip d'Aranzadi a la fossa de Son Coletes.

PalmaEl Govern balear ha confirmat 11 víctimes de la Guerra Civil més durant la segona fase d'excavació i exhumació a Son Coletes, a Manacor. Aquesta és la conclusió principal de les primeres anàlisis fetes per l'equip d'Aranzadi i ATI de les restes localitzades a la zona enjardinada, a l'oest de l'antic cementeri, anomenada 'zona 4 d'intervenció'.

Els estudis previs mostren que les restes corresponen a un mínim de 41 individus adults, 9 dels quals presenten clares lesions abans de morir, segons ha informat la Secretaria de Memòria Democràtica en un comunicat. A aquestes nou víctimes cal sumar-hi les restes de dues més, descobertes recentment a la mateixa zona, prop de les criptes. Les restes d’aquests 11 individus presenten evidències clares de lesions per arma de foc.

Cal recordar que la primera fase d'intervenció va acabar amb un balanç global de 25 víctimes localitzades, entre els quals hi havia 6 milicians de les tropes de Bayo. De totes les víctimes, se n'identificaren 5: Francesca Llull Font i la seva filla, Francesca Salas Llull, Antoni Alomar Mas, Pere Llull Fullana i Miquel Palmer Duran.

Mentre es fan les tasques d'identificació de la segona fase, la màquina retroexcavadora ja ha començat a rebaixar el paviment de la zona del passadís, on s’ha documentat que les fosses descobertes l’any 2020 tenen continuïtat. Ara s’han d’excavar, en espera de localitzar-hi noves restes relacionades amb la Guerra Civil, com ja va passar en la primera intervenció.

Difusió

Memòria Democràtica ha decidit repetir l’experiència iniciada a Porreres i acostar als familiars de les víctimes i a la població en general la segona fase d’excavacions a Son Coletes a través d’un servei de retransmissions en directe, que es podrà seguir des del canal de YouTube de la Vicepresidència i Conselleria de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica. Les connexions es faran a les 16 h del dijous 11 de novembre, de divendres 26 de novembre i de divendres 10 de desembre.

A més, la Secretaria Autonòmica està organitzant, en col·laboració amb l’Ajuntament de Manacor, visites guiades en cap de setmana, obertes a la població en general i amb especial atenció als familiars. A més, juntament amb la Conselleria d'Educació, han convidat els instituts de Mallorca a participar en les visites guiades a Son Coletes, perquè els estudiants de primer i segon de Batxillerat coneguin de primera mà les tasques que es fan en una fossa, guiats per l’equip tècnic d’Aranzadi i Atics.

stats