Societat 10/08/2021

Els conductors del TIB de Calvià i Andratx convoquen una vaga

Els treballadors acusen l'empresa adjudicatària del servei al Ponent de l'illa d'incomplir el conveni i faran aturades la darrera setmana d'agost

ARA Balears
2 min
Un autobús TIB a l'estació intermodal de Palma.

PalmaEl comitè d'empresa de Moventis Illes, que gestiona el servei del TIB a Calvià i Andratx, ha convocat una vaga a partir de la darrera setmana d'agost, segons ha informat aquest dimarts en un comunicat. El 90% dels conductors que fan feina als dos municipis per a l'empresa adjudicatària varen participar dilluns en una assemblea, i el 99% va votar a favor de mobilitzar-se.

Incompliments sistemàtics del conveni, "fustigació" als treballadors mitjançant l'abús del règim sancionador, hores extraordinàries no remunerades i desplaçaments per mitjans propis a instal·lacions que estan a desenes de quilòmetres de Palma, des d'on surten els busos que connecten amb la zona de Ponent. Aquestes són algunes de les principals queixes dels treballadors de Moventis Illes, per les quals han decidit fer vaga.

El pròxim 18 d'agost el comitè es concentrarà a l'estació Intermodal de Palma a les 9 h, i de dia 23 a dia 27 els treballadors faran aturades entre les 9 i les 11 h i entre les 17 i les 19 h. Si l'empresa no cedeix a les seves demandes, el comitè farà una vaga de 24 h el 30 d'agost, l'1 i el 3 de setembre, que serà indefinida a partir de dia 6 de setembre.

Els treballadors han vist reduït el seu poder adquisitiu perquè han de fer hores extres no pagades i se'ls han rebaixat les dietes o no han cobrat, segons el comitè. També critiquen les dificultats que posa l'empresa a l'hora de conciliar, perquè avisa tard de quan han de fer els torns. A més, els conductors es queixen de l'augment de la pressió horària pel que fet que s'hagi reduït el temps dels trajectes.

El comitè lamenta que han intentat negociar amb l'empresa en diverses ocasions, però que no hi ha hagut manera, motiu pel qual han decidit iniciar mobilitzacions. Cal tenir en compte que enguany es va posar en marxa el nou model del TIB a Mallorca, amb un nou sistema tarifari inclòs que ha estat molt criticat per usuaris i associacions d'usuaris del tren i del bus. "Tots esperàvem amb ganes l'inici de les noves concessions, però ha estat decebedor", han dit en el comunicat.

stats