Tribunals
Societat 24/11/2022

Sis mesos de presó i una multa per falsificar un certificat de català per fer feina a Emaya

La justícia ha condemnat 11 persones per haver falsificat les seves titulacions

ARA Balears
2 min
Els jutjats de Via Alemanya de Palma. / ARA BALEARS

PalmaOnze persones han estat condemnades aquest dijous a sis mesos de presó i una multa de 540 euros, cada un, per falsificar certificats de català i altres titulacions per optar a feines a Emaya. Un darrer acusat, en aquest cas un treballador de l'empresa municipal vinculat a un sindicat, no s'ha adherit a aquest acord i ha defensat la seva innocència. Està imputat com a cooperador necessari, ja que se l'acusa d'haver col·laborat en la trama ajudant a elaborar i presentar els documents falsos.

La resta dels acusats han arribat a un acord de conformitat amb la Fiscalia i l'acusació particular exercida per l'advocat Llorenç Salvà en representació de l'empresa pública, en un judici celebrat en el jutjat Penal número 3 de Palma. Amb l'acord, aquests processats han obtingut una rebaixa en la pena de dos anys de presó que se'ls demanava inicialment. D'aquesta manera, han admès que el 2018 varen presentar títols falsos de català per presentar-se a un concurs públic. Alguns d'ells també varen falsificar certificats d'altres titulacions, com ara Batxillerat, segons ha informat Europa Press.

Aquestes persones intentaven accedir a Emaya, però no varen arribar a tenir una relació laboral amb l'empresa. El cas es va descobrir quan un d'ells va admetre el frau en una conversació amb un treballador, i Emaya va presentar una denúncia davant la Fiscalia. Pel que fa a la falsedat dels títols de català, va ser demostrada per la Direcció General de Política Lingüística del Govern.

Pel que fa al darrer acusat, una de les proves que l'incriminaria són missatges analitzats per la Guàrdia Civil. En aquests missatges, l'home estaria ajudant un dels aspirants indicant-li quin document havia de presentar, o a qui, per evitar ser descobert. Així doncs, a més de la pena de presó s'enfronta a un acomiadament si és condemnat. Actualment, té obert un expedient amb suspensió d'ocupació i sou.

stats