Societat 31/01/2024

Concurs de trasllats docents: "Tenc una de les millors notes de l'oposició, però no podré triar plaça"

Enguany estaran en joc 3.117 places, 678 de les quals es concentren a Eivissa, una situació que genera incertesa entre els professors

3 min
Les oposicions a docents arrenquen amb total normalitat

PalmaEl procés d'estabilització d'interins iniciat el 2022 ha generat retrets creuats entre els interins que varen consolidar plaça, els opositors aprovats l'any 2023 i els funcionaris de carrera amb anys d'experiència. El curs 2023-2024 va començar amb 2.148 docents estabilitzats i una taxa d'interinitat d'un 6,8%, per davall del que marca la llei. Aquest fet permetrà que no s'hagi de fer un altre procés d'estabilització i que l'any que ve les oposicions es puguin tornar a fer per illes. Ara bé, enguany, a causa de la quantitat de gent que participarà en el concurs de trasllats, es precipitaran situacions noves. En el procés actual, els funcionaris estabilitzats (ja funcionaris de carrera) tenen prioritat de tria per damunt dels funcionaris opositors: "Tenc una de les millors notes de Pedagogia Terapèutica (PT) de les oposicions de 2023, però no podré triar plaça", lamenta una docent de 40 anys amb 18 d'experiència. Prefereix no identificar-se per evitar perjudicis professionals.

3.117 places en joc

En el concurs de trasllats de 2024 estaran en joc 3.117 places de Primària i Secundària, a les quals podran optar, entre d'altres, 2.581 funcionaris estabilitzats, 343 funcionaris aprovats el 2023 per oposicions de reposició i 234 professors que varen fer les oposicions d'estabilització, segons les dades que aporta la Conselleria d'Educació. De les places, 2.061 són a Mallorca; 296, a Menorca; 678, a Eivissa, i 82, a Formentera.

En aquest context, assegura la docent, de la seva especialitat (PT) les places disponibles no basten per assumir tots els professionals que hi poden optar, en un any en què la competència s'ha incrementat molt respecte d'anys anteriors. "Els funcionaris en pràctiques que ara hem de triar la plaça definitiva el que demanam és que s'ampliïn les casuístiques per poder optar a una comissió de serveis, que ara es limiten a situacions molt concretes", demana. "Així, uns quants més podríem quedar a Mallorca i no haver de regirar la nostra vida i partir, principalment, a Eivissa, que és on segurament acabarem tots", afegeix.

Cal recordar les dificultats que pateixen tots els professionals desplaçats a les Pitiüses a causa de l'escassa (i cara) oferta d'habitatge que hi ha. La majoria dels lloguers, a més, són de temporada i amb contractes de curta durada. Pel que fa als docents, el Govern planteja un complement de 400 euros mensuals perquè es puguin allotjar a establiments hotelers, que queda supeditat a l'aprovació del decret d'habitatge.

Competència en igualtat

Maria Sureda també és PT, té 40 anys i es va presentar cinc vegades a oposicions fins que va aprovar. Considera que el procediment de trasllats s'hauria d'haver plantejat d'una manera més igualitària. "Ara, als estabilitzats els han hagut de posar una nota d'oposició per poder participar al concurs de trasllats", diu. A partir d'aquí, considera, "s'hauria d'haver tingut en compte aquesta nota que els van posar, però partint dels punts que té tot opositor que just acaba d'aprovar, o sigui zero, i sense comptar-los els punts per experiència com a interins", explica. Per tant, si un funcionari estabilitzat té un 7 de nota i un opositor un 6,5, que el primer passi davant, i viceversa.

Per altra banda, lamenta que, malgrat que al setembre es generaran places a Mallorca que hauran de cobrir-se amb interins, ara molts dels opositors que triïn plaça definitiva hauran de partir a una altra illa. "No és just", diu. Així mateix, també critica que es tingui en compte el fet de tenir fills per poder demanar una comissió de serveis i quedar a l'illa, però no altres situacions semblants: "Jo també tenc entramat familiar, cosins, pares". "Què passa? Que perquè no tenc fills no tenc drets?, es pregunta.

stats