Societat 09/07/2020

Les conclusions de la comissió sobre explotació de menors arribaran gairebé quatre mesos més tard

L'organisme es va constituir a principi de març i preveia emetre un informe en un termini de tres mesos

Kike Oñate
2 min
El president de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials, Javier de Juan, mirant la presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, al ple extraordinari sobre la prostitució de menors tutelats

PalmaL'informe de la comissió d'experts que analitzarà l'escàndol de prostitució de menors tutelats per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), dependent del Consell de Mallorca, arribarà gairebé quatre mesos més tard del previst, segons ha admès el president de l'entitat, Javier de Juan, al ple de la institució d'aquest dijous. L'organisme es va constituir a principi de març i havia d'emetre un informe en un termini de tres mesos, però s'ha allargat per la crisi sanitària, com ha explicat De Juan.

El president de l'IMAS ha comentat que els experts s'han reunit 15 vegades telemàticament durant el confinament i que aprofitaran el juliol per poder fer totes les entrevistes presencials que fins ara no havien pogut fer i que necessiten per acabar l'informe. "Està bastant avançat", segons ha dit De Juan, qui ha afegit que preveuen presentar les conclusions finals al setembre o a l'octubre, però també ha dit que "entenc que podem ser una mica flexibles".

Sobre els treballs que estan fent els experts, el president de l'IMAS ha comentat que estan analitzant la identificació de les víctimes, factors de riscos i els programes de prevenció. També s'estudia el sistema d'acolliment de menors i un punt sobre els protocols de prevenció a les Balears. A més, es fa una anàlisi dels casos de possible explotació sexual als centres d'acolliment. Les explicacions que ha donat De Juan al ple han estat a petició d'una pregunta feta per la consellera d'El Pi Xisca Mora.

Cal recordar que el Pacte va tombar la comissió d'investigació sobre l'escàndol de menors tutelats per l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS). La proposta de Ciutadans, que tenia el suport del PP, El Pi i Vox, ha estat rebutjada per 15 vots a favor i 17 en contra. El que sí que ha tirat endavant és la creació de la comissió d'experts que vol l'equip de govern de la institució insular, que ha estat aprovada amb els vots a favor del PSIB, MÉS per Mallorca i Podem (17), l'abstenció d'El Pi (3) i el vot en contra de Ciutadans (3).

El PP i Vox s'han absentat de la sala de plens durant la votació per protestar contra l'arbitrarietat de la presidenta de la institució insular, Catalina Cladera, qui ha determinat que la comissió d'experts es votàs abans de la proposta de Ciutadans, el PP i El Pi d'obrir una comissió d'investigació.

stats