Societat 13/04/2021

Els comerciants de Menorca demanen als propietaris de locals comercials que rebaixin els preus del lloguer

Avisen que molts de comerciants tancaran abans de finals d'any

Iván Martín
2 min
Imatge d'arxiu del centre històric de Maó durant la pandèmia.

MaóEl president de l'Associació de Comerciants de Menorca (ASCOME), Vicente Cajuso, ha demanat aquest dimarts als propietaris dels locals comercials que siguin conscients de l'actual situació de màximes dificultats del sector a causa de la crisi sanitària de la covid-19, i els ha instat que actuïn amb responsabilitat rebaixant els preus dels lloguers. Aquesta demanda es basa en el preu elevat que alguns empresaris han de fer front per mantenir oberts els seus establiments, un fet que es dona principalment en el centre històric de Maó. Cajuso considera que la manca de sensibilitat pot desembocar en el final de molts comerços tradicionals: "Hi ha propietaris que són insolidaris perquè mantenen uns preus de lloguer fora de mercat, no adaptats a la situació actual de pandèmia i de paralització del consum". Afegeix: "El comerciant ho pot perdre tot, però el propietari també, perquè potser es queda amb el local buit durant un any i sense rebre ingressos per culpa del complex escenari per iniciar noves aventures empresarials".

Per aquest motiu, el president d'ASCOME aposta per una negociació entre propietari i comerciant, amb l'objectiu d'arribar a un acord beneficiós per ambdues bandes: "Tots dos han de perdre un poc. Ja està bé que ho sigui sempre el comerciant". De tota manera, Vicente Cajuso admet que el tancament de comerços s'ha contingut en els últims mesos, tot i que creu que es tracta simplement d'una qüestió de "restes de coixí econòmic": "Aguanten, però abans de finals d'any molts abaixaran definitivament les persianes", ha dit.

D'altra banda, des d'ASCOME qualifiquen la Setmana Santa de "descafeïnada" i considera que el poc moviment que s'ha registrat a l'illa és "insuficient" per a sostenir el sector: "Els pocs valents que han obert a les urbanitzacions turístiques no han cobert ni les despeses. Uns altres prefereixen continuar tancats per a evitar incrementar el dispendi en personal i en factura elèctrica". En referència a l'activitat en els centres històrics, Cajuso exclou les botigues d'alimentació de la caiguda generalitzada d'ingressos, que oscil·la "entre el 10 i el 80%".

Finalment, el màxim responsable de la patronal comercial menorquina ha destacat les ajudes a la modernització promogudes pel Govern balear: "Em sembla una molt bona mesura perquè contribueix a reactivar l'economia. Si faig una inversió i canvii la il·luminació, els equips tecnològics o les prestatgeries del meu comerç, don treball a les empreses de Menorca".

stats